Ταινίες

Το Γοφάρι

Mert Gokalp | Τουρκία, Πορτογαλία, Αγγλία

Το γοφάρι,  σύμβολο του Βοσπόρου. Ο Βόσπορος έχει ήδη χάσει μερικούς από τους πιο διάσημους ‘’κατοίκους’’ του. Αστακοί που κάποτε ήταν άφθονοι στη θάλασσα του Μαρμαρά, ξιφίες και μεσογειακές φώκιες έχουν εξαφανιστεί. Πρόσφατα έχει σχεδόν εκλείψει το σκουμπρί του Βοσπόρου. Θα είναι άραγε το γοφάρι το επόμενο θύμα; Συνδυάζοντας ένα μαγικό  υλικό από τον βυθό της θάλασσας με συνεντεύξεις από ψαράδες, ακτιβιστές και  άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, η ταινία φέρνει στο φως τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα ψάρια στο Βόσπορο.

My own private War (Ο Δικός μου Πόλεμος)

Lidija Zelovic | Ολλανδία

Η Ζέλοβιτς μεγάλωσε στη Βοσνία στην πόλη  Σεράγεβο, όπου ο εμφύλιος πόλεμος του 1992 δίχασε τον πληθυσμό. Το 1993 κατέφυγε στην Ολλανδία. Ως ανταποκριτής πολέμου του BBC και αργότερα ως σκηνοθέτης, συνέχισε να προσπαθεί να ερευνά την αλήθεια του πολέμου που βίωσε στα νεανικά της χρόνια.

 

The Others (Οι Άλλοι)

Ayse Polat | Τουρκία, Γερμανία

Το ντοκιμαντέρ  αναφέρεται στην ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ανατολική  επαρχία Βαν της Τουρκίας. Απεικονίζει πώς «οι άλλοι» μπορούν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους  ενώ σε αλλοτινές εποχές συνυπήρχαν  ειρηνικά.

MARE NOSTRUM - A Concer. A Journey (Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ – Μια Συναυλία. Ένα Ταξίδι)

Michelle Brun, Stefan Haupt | Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο

«Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ – Μια Συναυλία. Ένα Ταξίδι», Οι μαθητές του Σχολείου Βιβάντε προετοιμάζονται για ένα ταξίδι- συναυλία με τον Καταλανό μουσικό Τζόρντι Σαβάλ και την ενδεκαμελή ορχήστρα  του η οποία αποτελείται από έντεκα  μουσικούς διαφορετικών χωρών. Το ταξίδι αυτό, μικρό δείγμα της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Καλάβρυτα - Άνθρωποι και Σκιές

Ηλίας Γιαννακάκης | Ελλάδα

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Σε κρανίου τόπο. Οι μανάδες, ζωντανές-νεκρές, μεγάλωσαν τα παιδιά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;
Μια ταινία συλλογικό – πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Portolago - Φαντάσματα στο Αιγαίο

Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά | Ελλάδα

Αεροναύσταθμος, αμυντικές εγκαταστάσεις, πυροβολαρχίες, και μια ολόκληρη νέα πόλη είναι μερικά από τα έργα που έκαναν οι Ιταλοί στην Λέρο την περίοδο του μεσοπολέμου. Ένα νησάκι με 7.500 Έλληνες κατοίκους, φιλοξένησε έκτοτε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στις εγκαταστάσεις αυτές. Στρατιώτες, έφηβοι, ψυχασθενείς, πολιτικοί κρατούμενοι, πρόσφυγες και μετανάστες, άφησαν τα σημάδια τους στον χώρο.

Μικρές ιστορίες Ρομά

Σταύρος Ψυλλάκης | Ελλάδα

Η Αθανασία, ο Θόδωρος, ο Γιώργος, η Χρυσούλα, … ζουν και κινούνται στο Ζεφύρι, στο Μενίδι και στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μένουν πια σε τσαντίρια και καταυλισμούς, αλλά σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Μέσα από μικρές ιστορίες που μας αφηγούνται για τη ζωή τους, ξεδιπλώνει σιγά, σιγά ο καθένας τους, τη δική του, ιδιαίτερη, προσωπικότητα. Γίνονται ΠΡΟΣΩΠΑ με όνειρα, ελπίδες και απογοητεύσεις, όπως ο καθένας μας…

Ιχθύς

Χρήστος Καραλιάς | Ελλάδα

Μια εξαμελής οικογένεια ζει σε ένα κτήμα με ψηλούς φράχτες έξω απ’ την Αθήνα. Ένα σπίτι γεμάτο παιδικές φωνές, μουσική, με οικογενειακό συγκρότημα και “σπιτικές” ταινίες. Μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών σε υπεύθυνους ενήλικες με βάση την αγάπη και τη σχέση τους με το Χριστό. Μια σπουδαστική προσπάθεια που κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Αυτοί που τόλμησαν, Γιώργος Κοτζιάς

Σπύρος Τσιφτσής | Ελλάδα

O Γιώργος Κοτζιάς είναι ο γιατρός που ανακάλυψε το φάρμακο για το Parkinson. Είναι επίσης διεθνούς φήμης ερευνητής υπεύθυνος για την καθιέρωση της νευροφυσιολογίας ως ανεξάρτητου κλάδου της ιατρικής. Γιός του δήμαρχου της Αθήνας Κώστα Κοτζιά, έφυγε για την Αμερική με την έλευση των Γερμανών στην Αθήνα, κατευθείαν από το μέτωπο όπου είχε πάει εθελοντής. Απόφοιτος του Harvard, εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Brookhaven National Laboratory. Προσβλήθηκε από καρκίνο του πνεύμονα και πέθανε 59 ετών.

Emery Tales

Στέλιος Ευσταθόπουλος, Susanne Bausinger | Ελλάδα, Γερμανία

Νάξος, νησί των Κυκλάδων. Στην ορεινή ενδοχώρα, οι άνθρωποι επιβιώνουν … μαζεύοντας πέτρες.
Από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έξι κοινότητες κατέχουν το προνόμιο να εξορύσσουν την σμύριδα που κρύβεται στο βουνό Αμμόμαξη. Παλιά, η μαύρη πέτρα ήταν περιζήτητη. Σήμερα, το κράτος παραλαμβάνει τη «σοδειά» και παρέχει στους εργάτες… τα ένσημα του ΙΚΑ. Για να επιβιώνουν, παλεύουν με τα άγονα χωράφια τους. Πολλοί νέοι φεύγουν. «Χωρίς τη σμύριδα θα ερημώσουν τα χωριά μας », λέει ο Γιαννούλης. 400 άνδρες έχουν ακόμη το δικαίωμα εργασίας. Και ανησυχούν: Το κράτος της κρίσης δεν θέλει να διατηρήσει την εξόρυξη.
Το «σμυρίγλι» είναι η ζωή τους. Θα υπάρξει μέλλον;

True Blue

Χάρης Ραφτογιάννης | Ελλάδα

Σε μια χώρα που καταρρέει, ένα υπερήλικο ζευγάρι, ο Σταμάτης και η “Πιτσιρίκα”, απολαμβάνει την ζωή στην Ικαρία, στο νησί όπου “οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν”.
Ωστόσο ο θάνατος ενός γείτονά τους, τους θυμίζει ότι το τέλος είναι κοντά.

Teriade

Σίμος Κορεξενίδης | Ελλάδα

Στρατής Ελευθεριάδης-ΤERIADE( Λέσβος 1897- Παρίσι 1983)
-Ο Λέσβιος τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων τέχνης (VERVE,Cahiers d’Art, Minotaure)
-Ο άνθρωπος που ανέδειξε τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο
-Ο φίλος των: Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέττι, Λεζέ, Χουάν Γκρί, Λε
Κορμπιζιέ, Ρουό, Μπρακ, Ελύτη, Ελυάρ, Μιγιό,Τσαρούχη,Ν.Χ.Γκίκα,Βενέζη, Λωράνς,
Καρτιέ Μπρεσόν, Μπονάρ, ,Βιλλόν,Μπρασάι.
-Ο τιμημένος από την Γαλλική Ακαδημία «Ιππότης των Τεχνών»
-Ο ιδρυτής 2 Μουσείων στη Λέσβο : “Θεοφίλου” + “Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ”

Τα Δολάρια του Αγίου

Αύρα Γεωργίου | Ελλάδα, Γαλλία

Mεσολόγγι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, στιγματισμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη πολιορκία (1821-1826 ) της πόλης, έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Εξοδο. Κατά τις μαρτυρίες, τσιγγάνοι με νατούλια αναπτέρωναν τους πολεμιστές κατά τις μάχες εναντίον των Τούρκων.

Ο Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης

Γιώργος Τζεδάκης & Δημήτρης Κόκκινος | Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1971, λίγους μήνες προτού πεθάνει, ο Γιώργος Σεφέρης θα επισκεφθεί για μια μονοήμερη εκδρομή το νησί της Ρόδου. Κατά την επίσκεψη του αυτή θα ξεναγηθεί από τον φίλο του πεζογράφο Νίκο Κάσδαγλη σε ένα αρχαιολογικό μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς, την Δωρική Κρήνη της Φιλερήμου. Η ταινία επιχειρεί, ακολουθώντας τα βήματα του ποιητή, να ανασυνθέσει το ύστατο αυτό βλέμμα του προς το αρχαιοελληνικό κάλλος. Ένα βλέμμα που μας καλεί να αναστοχαστούμε τη σχέση μας με τη δυσβάσταχτη πολιτισμική κληρονομιά που φέρουμε καθώς και με την οργιαστική ομορφιά της φύσης που μας περιβάλει σε τούτο τον κλειστό τόπο που μας έλαχε να ζήσουμε. Ίσως έτσι μπορέσουμε ν’αναμετρηθούμε με τη σειρά μας με «τ’ αρχαία μνημεία και τη σύγχρονη θλίψη».

Παρακάτω παρουσιάζονται οι ταινίες του 2 Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζο.