Ταινίες

Cambodian Textiles

Tatsuhito Utagawa | Ιαπωνία

Πριν από μερικά χρόνια ο Μοριμότο διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο. Του απομένουν να ζήσει μόνο μερικά χρόνια, ίσως μήνες. Εν γνώσει του προσεγγίζει το τέλος της ζωής του. Αποκτά συνείδηση αναμνήσεων από αναζητήσεις στην Ιαπωνία και την Ινδοκίνα που είχε στο μυαλό του. Οι εικόνες δημιουργούνται από την αλληλουχία τους. Όταν ο Κίκου Μοριμότο (68), ένας τεχνίτης κιμονό από το Κυότο έφτασε στην Καμπότζη μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο της Καμπότζης, η παράδοση της ύφανσης παραδοσιακών καμποτζιανών υφαντών ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Αποσπασματικές αναμνήσεις του Μοριμότο από τη ζωή του στο χωριό του, όπου έπλεκαν υφαντά, αποκαλύπτουν τα πιο μύχια συναισθήματά του. Τα «Υφαντά της Καμπότζης» είναι ένα ντοκυμαντέρ που παρακολουθεί τον Μοριμότο, έναν ασθενή σε καταληκτικό στάδιο, αλλά και τη ζωή στο χωριό του, όπου πλέκουν τα φημισμένα υφαντά.

Living with Walls

Sherif Fathy Salem | Ιταλία, Κατάρ, Γαλλία

Φόβοι, ελπίδες και οδύνη πολιτών που υποχρεώθηκαν να ζήσουν με διαχωριστικά τείχη.

The Other Side of Everything

Mila Turajlic | Σερβία, Γαλλία, Κατάρ

Μια κλειδωμένη πόρτα στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος στο Βελιγράδι έχει απομονώσει μια οικογένεια από το παρελθόν της για πάνω από 70 χρόνια. Καθώς ο κινηματογραφιστής αρχίζει μια συνομιλία εκ βαθέων με τη μητέρα, το πολιτικό ρήγμα που διατρέχει το σπιτικό τους αποκαλύπτει ένα σπίτι και μια χώρα που τα στοιχειώνει η Ιστορία. Το χρονικό μιας οικογένειας  στη Σερβία μετατρέπεται στο τρομερό πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε καιρούς μεγάλων ταραχών, ερευνώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να μάχεται για το μέλλον της.

The Legend of the Ugly King

Hüseyin Tabak | Γερμανία, Αυστρία

Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σκηνοθέτης; Ένας επαναστάτης; Ένας δολοφόνος; Μια ιδιοφυία ή ένας τρελός; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL («Ο δρόμος») κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982. Ο Ταμπάκ επισκέπτεται διάφορες χώρες όπου συναντά την οικογένεια του Γκιουνέι, τους ηθοποιούς του, κινηματογραφιστές με κύρος όπως ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Κώστας Γαβράς, πρώην συγκρατούμενούς του και ανθρώπους στον δρόμο για τους οποίους ο Γκιουνέι εξακολουθεί να παραμένει ένας ήρωας. Όσο πιο βαθιά όμως προχωράει η αναζήτηση του Χουσεϊν, τόσο πιο ανθρώπινος και ευάλωτος παρουσιάζεται ο «Αποκρουστικός βασιλιάς».

Mother Derdo and the Walnut Tree

Serdar Onal | Τουρκία, Αρμενία

Μια Αρμένισα από το Μπιτλίς, η Μητέρα Ντέρντο, μεταναστεύει στην Κωνσταντινούπολη μετά τον θάνατο του άντρα της για να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Κάθε χρόνο ταξιδεύει στο χωριό της καταγωγής της όπου μένει λίγο καιρό, μαζεύει καρύδια και στη συνέχεια επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Η καρυδιά μοιάζει με αντανάκλαση της Μητέρας Ντέρντο, παραμένοντας όρθια και διατηρώντας μια ανάμνηση.

Hermana

Enver Arcak | Τουρκία

Μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ανατολία βρίσκεται στην Άγκυρα. Η ιστορία της χρονολογείται στον δεύτερο προ Χριστού αιώνα. Τις επόμενες περιόδους μεταναστεύσεις προς την Ανατολία τον 15ο αιώνα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και μεταγενέστερα, συνέβαλαν ώστε τον 2o αιώνα ο αριθμός των μελών της κοινότητας να κορυφωθεί. Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της κοινότητας από την Οθωμανική περίοδο, με επίκεντρο την κοινωνική και οικονομική ζωή της τον 20ό αιώνα.

Kalimera from Beirut

George Eid | Λίβανο

Καλημέρα από Βηρυτό
Η ιστορία των Ελλήνων του Λιβάνου
Κάποτε, πριν το 1975 και προτού αλλάξει ο Λίβανος για πάντα, υπήρξε μια εποχή που η μικρή αυτή χώρα θεωρούταν το κόσμημα της Μέσης Ανατολής και ένα ασφαλές καταφύγιο για εκείνους που έτρεχαν για να ξεφύγουν από την σκληρότητα του πολέμου ή που έψαχναν να βρουν κάποιο έδαφος για να εγκατασταθούν και να χτίσουν το μέλλον τους εκεί.
Το 1922, χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες κατάφεραν να φτάσουν στα παράλια της Βηρυτού. Πολλοί απ’ αυτούς διέφυγαν από την Τουρκία, ενώ άλλοι ήρθαν πεζοί μαζί με τους Αρμένιους της Σμύρνης και της Αλεξανδρέττας.
Η κοινότητα εγκαταστάθηκε στη Βηρυτό, στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις του Λιβάνου και άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους έργα, εργοστάσια και τις δικές τους λέσχες.
Η ιστορία τους δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο Τζωρτζ Ίντ, ένας έμπειρος Λιβανέζος δημοσιογράφος και εγγονός ενός Έλληνα πρόσφυγα από τη Σμύρνη, του Πωλ Μαζιτζή, αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι των αναμνήσεων μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας.
Το «Καλημέρα από Βηρυτό» είναι ένα ταξίδι που θα μας πάει πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουμε την ιστορία μιας κοινότητας που κάποτε ήταν μεγάλη και ακμαία.

Κάποτε ήμασταν αντάμα

Ιωάννα Νεοφύτου | Ελλάδα

Μετά από 40 χρόνια όπου κάθε επαφή ήταν απαγορευμένη, τα χωριά Αγία Μαρίνα και Κοσοβίτσα στα σύνορα Ελλάδας Αλβανίας, αποκτούν ξανά δυνατότητα επικοινωνίας. Η ταινία εξετάζει την σχέση των δύο χωριών, που πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο αποτελούσαν ένα ενιαίο χωρίο, υπό το πρίσμα των πολυφωνικών τραγουδιών και πανηγυριών του Πωγωνίου.

Ένα δέντρο θυμάται

Κώστας Φόλλας | Ελλάδα

Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ, το 1942. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

Από την Αφρική με αγάπη -Ελληνοαιθιοπικά

Χριστίνα Βάζου | Ελλάδα, Αιθιοπία

Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή στους Ελληνοαιθίοπες και αναδεικνύει θέματα δύναμης, ταυτότητας και διαφοροποίησης.

Που ανήκεις όταν, ενώ έχεις Ελληνικές ρίζες και είσαι απόφοιτος του Ελληνικού Λυκείου στην Αντίς Αμπέμπα, έρχεσαι στην Ελλάδα και σε διαφοροποιούν;

Γιατί, ενώ το όνοματεπώνυμό σου είναι Ελληνικό, δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις την Ελληνική ιθαγένεια?

Η Ελληνική κοινότητα στην Αντίς Αμπέμπα στην ανάπτυξή της αριθμούσε έως και 4000 ανθρώπους

Το 1975 οι περισσότεροι Έλληνες της Αιθιοπίας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των πολιτικών αλλαγών. Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 300 άνθρωποι Ελληνικής καταγωγής ζουν στην Αιθιοπία.

Νέα Εποχή

Πέγκυ Ζούτη | Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ για το θέατρο σκιών και την επιβίωση του στα χρόνια της κρίσης.
Πώς οι σύγχρονοι καραγκιοζοπαίχτες μυούνται στην παλαιική τέχνη του θεάτρου σκιών, προσπαθώντας να στηρίξουν την τέχνη και το επάγγελμα τους στο χώρο της ψυχαγωγίας ανταγωνιζόμενοι την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή.

Το Μπαλκόνι - Μνήμες Κατοχής

Χρύσανθος Κωνσταντινίδης | Ελλάδα

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα.

Απαγορευμένη Επίσκεψη

Νίκος Θεοδοσίου | Ελλάδα, Ισπανία

Ένας οδοιπορικό στις Χούρδες (Εξτρεμαδούρα, Ισπανία) αναζητώντας τα χνάρια του Λουί Μπουνιουέλ και τα ίχνη των ανθρώπων.

Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς, Κακόπετρος 28 Αυγούσου 1944

Ματθαίος Φραντζεσκάκης & Βίκη Αρβελάκη | Ελλάδα

Χαράματα 28ης Αυγούστου 1944, Χανιά, Κρήτη. Οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν το μικρό χωριό Κακόπετρος στον σημερινό Δήμο Πλατανιά. Φεύγοντας το απόγευμα, το ναζιστικό μίσος αφήνει πίσω του 23 νεκρούς, άδεια, λεηλατημένα σπίτια και τις ψυχές των επιζώντων ισοβίως σημαδεμένες. Πέντε επιζώντες θυμούνται και αφηγούνται εκείνη τη βροχερή Δευτέρα αλλά και την υπόλοιπη ζωή τους όπως χαραγμένη – από τον πόνο – συνεχίστηκε.

Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη

Βαρδαρινός Γρηγόρης | Ελλάδα

Ένα ντοκιμαντέρ που βασίζεται αποκλειστικά σε πρωτότυπο αρχειακό υλικό που πρώτη φορά εμφανίζεται στο ελληνικό κοινό σε HD.
Ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τις εμπειρίες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της πόλης.
Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τη φιλοσοφία και τα παρασκήνια της τεράστιας οικιστικής αλλαγής που ακολούθησε, καθώς η πυρκαγιά αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της σύγχρονης πόλης όπως την ξέρουμε σήμερα.

Σόλων, ταξίμι στο χρόνο

Γιάννης Αδρίμης | Ελλάδα

Ο Σόλων Λέκκας γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή της Λέσβου, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ερασιτέχνη, αυτοδίδακτου τραγουδιστή. Τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης, μικρασιάτικα καθώς και αμανέδες. Ο Σόλωνας, χτίστης και λιθοξόος στο επάγγελμα, πρεσβεύει μια εποχή που χάνεται και που με την χαρακτηριστική φωνή του την τραγουδάει και την προσφέρει απλόχερα στις επόμενες γενιές, μας μεταφέρει με τους αμανέδες τον διαχρονικό επίγειο πόνο του ανθρώπου, διασώζοντας μουσικούς θησαυρούς που έχουν μπολιαστεί στο χώμα της Λέσβου και γενικότερα στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ψυχές των Συνόρων

Τάκης Μπαρδάκος | Ελλάδα

Από τον παραλογισμό του πολέμου και την τραγωδία του προσφυγικού, στο δραματικό πέρασμα απ’ το Αιγαίο, μέχρι τα βόρεια σύνορα Ελλάδας, στην αθλιότητα του καταυλισμού της Ειδομένης. Στη «ντροπή της Ευρώπης», όπως την αποκάλεσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όταν η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της προς την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας και εμποδίζοντας τη σωτηρία τους, οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες γίνονται αόρατοι στον έξω κόσμο. Γίνονται «Ψυχές των Συνόρων». Η γενναιοδωρία η αλληλεγγύη και η προσφορά προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, από το μοναστήρι «Παναγία η Φοβερά Προστασία» καθώς και από τα γύρω χωριά της Χαλκιδικής, φωτίζει την ικανότητα μιας ισοπεδωμένης από τη κρίση κοινωνίας, να αλλάξει τον κόσμο με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση…