Ταινίες

Ο Λαβύρινθος

Δημήτρης Αθανίτης | Ελλάδα

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει μια άλλη πόλη.Μια πόλη που ζει για περισσότερο από έναν αιώνα,κάτω από το τεχνητό φως του νέον.Ένα ντοκιμαντέρ για τις στοές στο κέντρο της πόλης και τους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν εκεί για περισσότερες από δύο και τρεις γενιές.Το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον ενός ιδιαίτερου μικρόκοσμου.

Lessons in Humanity

Branko Istvancic | Κροατία

Κροάτες βετεράνοι από το Pakrac,σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης,Pakrac,έσωσαν περίπου τριακόσιους ασθενείς από βέβαιο θάνατο σε μια ανθρωπιστική εκκένωση το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1991.Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν Σέρβοι από το θάλαμο ψυχιατρικής.Στα άτομα που συμμετείχαν στην εκκένωση αποδόθηκε το Αξίωμα των Ηρώων της Ανθρωπότητας.Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Veljko Djordjevic.

 

Princes among men

Stephan Crasneanscki | France

Μετά τις αναταραχές στο Δούναβη,συναντάμε τους Ρομά,την πολυάριθμη αυτή μειονότητα στην Ευρώπη.Το «Princes Among Men» είναι μια ωδή στον πολιτισμό της εθνοτικής ομάδας των Ρομά,άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική,τις ιδέες για ελευθερία και την ανεξέλεγκτη δίψα για ζωή.

H Ιστορία του Γιάννη

Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη | Γερμανία- Ελλάδα 2019/ 14'

Ο Γιάννης ήταν ένας Πόντιος πρόσφυγας από τη Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919.Μέσα από τα μάτια της δισέγγονής του,η ταινία,σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο του Γιάννη,ακολουθεί το ταξίδι της ζωής του.Τα ιστορικά γεγονότα πλέκονται μέσα στις σημειώσεις του κατόχου του,ενώ ο ίδιος δίχως να το συνειδητοποιεί αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας και του προσφυγικού θέματος.

Ευλογίες και Τάματα

Κατερίνα Ζαχαρία | ΗΠΑ

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την 79χρονη Μεταξία Αναπλιώτη η οποία κράτησε το τάμα της για 49 χρόνια,ανάβοντας το καντήλι της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στην Βάμβακα,της Μάνης.Η επανάληψη αυτής της τελετουργικής πράξης συμβάλλει τόσο στην αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας της κ. Μεταξίας, όσο και στην αίσθηση της συλλογικής ταυτότητας του χωριού.Ταυτόχρονα, η ταινία είναι μια έκκληση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.

Hopeless

Zehra Yiğit | Τουρκία

Η ταινία επικεντρώνεται στους άνεργους Αφγανούς μετανάστες,που ζουν παράνομα στον παραθεριστικό παράδεισο της Τουρκίας,στην Αττάλεια.Οι χαρακτήρες είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών και όλοι εργάζονται για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικών. Ενώ καθαρίζουν την πόλη και συμμετέχουν στην ανακύκλωση απορριμμάτων,οι ίδιοι θεωρούνται ως «απόβλητα» του παραδείσου.Προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα από την ανακύκλωση και να στείλουν μερικά στο Αφγανιστάν όπου ζουν οι οικογένειές τους.Εν τω μεταξύ,ζουν ως οικογένεια στα προάστια της πόλης.Μαζεύονται στο σπίτι,τρώνε μαζί και μερικές φορές παίζουν κρίκετ τα Σαββατοκύριακα.

Uzzi

Ido Weisman | Ισραήλ

Σε ηλικία 94 ετών,ο καθηγητής Uzzi Ornan συνεχίζει τον δια βίου αγώνα του για την υπεράσπιση της κοσμικής και δημοκρατικής εικόνας του Κράτους του Ισραήλ.Η τελευταία του προσπάθεια είναι να διασφαλίσει δικαιώματα πολιτικής ταφής στο κράτος στο οποίο ζει.

The Expert

Carlota Coronado, Clara Roca | Ισπανία,

Όλα γεννιούνται με ένα αίνιγμα.Ένα αίνιγμα με μια πολύ απλή απάντηση,αλλά για πολλούς ανθρώπους η απάντηση δεν είναι τόσο προφανής.Γιατί;

Then comes the evening

Maja Novaković | Σερβία

Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τη γλυκόπικρη ζωή δύο γιαγιάδων που ζουν απομονωμένες στους λόφους της Ανατολικής Βοσνίας.Η φύση είναι η οντότητα με την οποία μιλούν,ακούνε και σέβονται.Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά τονίζεται μέσω των ψαλμών και των τελετών για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών,του χαλαζιού και της καταιγίδας.

Vostok N°20

Elisabeth Silveiro | Γαλλία

https://vimeo.com/329819275

Μεταξύ της ταλαιπωρίας,των κοινών γευμάτων,της πλήξης και των εξομολογήσεων με τους ξένους,οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους με όποιον τρόπο μπορούν στο βαγόνι νούμερο 20 του Υπερ-σιβηρικού.Τα συναισθήματα των επιβατών φωτίζονται με τη μορφή λογοτεχνικής αντίθεσης: η μοναξιά τους και η επιθυμία τους για ελευθερία και αγάπη.

The Abode. Who are we?

Eleonora Tukhareli | Ρωσία

Η Μονή Solovetsky χτίστηκε τον 15ο αιώνα.Είναι ένας ιερός τόπος, στην ιστορία του οποίου συγκεράστηκαν η αγιότητα και η τραγωδία, η θέωση και οι τρομερές προκλήσεις του στρατοπέδου «ειδικού σκοπού». Στο μέρος αυτό, όλοι αναζητούν μια απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: «ποιος είμαι».Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας πηγαίνει εκεί για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ του και όλα αρχίζουν να πάνε στραβά.

Mother Tongue

Shai Alexandroni | Ισραήλ

Τέσσερις γυναίκες στα 60 τους μιλούν για τις φορτισμένες σχέσεις τους με τις μητέρες τους που έχουν φύγει από τη ζωή.Οι ιστορίες τους περιλαμβάνουν επίσης τις σχέσεις εξουσίας στην οικογένεια και στα παιδιά τους.

Ο Σπύρος και ο Γύρος του Θανάτου

Δημήτρης Καφίδας & Λίνο Καφίδας | Ελλάδα-Βέλγιο

Ο Σπύρος,ακροβάτης του Γύρου του Θανάτου, ζει μια νομαδική ζωή με την οικογένεια του,το τροχόσπιτό του και μερικούς ακροβάτες που συχνά τον εγκαταλείπουν.Ο πατέρας του ήταν ένας θρύλος του Γύρου,ο παππούς του,ο θείος του και ο αδερφός του ήταν επίσης πολύ γνωστά ονόματα.Θα καταφέρει να σώσει μια οικογενειακή παράδοση 50 χρόνων και ένα επάγγελμα που πεθαίνει;Θα είναι ο τελευταίος ή μήπως οι γιοί του θα συνεχίσουν;Το ανθρώπινο πορτραίτο ενός παλιού ακροβάτη σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.

Cerro Quemado

Juan Pablo Ruiz | Αργεντινή

Το Cerro Quemado είναι το πορτρέτο τριών γυναικών της φυλής των coya,μια εικόνα των τριών γυναικών που επανενώθηκαν στην προγονική γη όπου γεννήθηκαν.Αφορά στο ταξίδι της Micaela Chauque και της μητέρας της για την αναζήτηση της γιαγιάς της Micaela,της τελευταίας εποίκου της ερημικής περιοχής στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής.Το πολυήμερο και δύσκολο ταξίδι αυτών των δύο γυναικών,μέσα από λόφους και κοιλάδες,οδηγεί σε μια συγκινητική συνάντηση με την ηλικιωμένη γυναίκα,της οποίας ο ισχυρός δεσμός με τις ρίζες της,την έκαναν να ζήσει σαν ερημίτης.

1944

Fatima Osmanova | Ουκρανία

Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας βίωσαν την εξορία,η οποία συνοδεύτηκε από λιμό, ασθένεια και απώλειες.Στα πρώτα χρόνια της εξορίας,σχεδόν οι μισοί εκτοπισμένοι Τάταροι της Κριμαίας πέθαναν.Αλλά αυτοί που επέζησαν,ονειρεύτηκαν μόνο ένα πράγμα – να επιστρέψουν στην Κριμαία.

Ο Νέος Δρόμος του Πλαστικού

Άγγελος Τσαούσης & Μυρτώ Παπαδοπούλου, | Ελλάδα- Γερμανία

Μετά το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κίνας και Τατζικιστάν και την ανακατασκευή του Δρόμου του Μεταξιού,ο Νταβλάτ,ένας Τατζίκος έμπορος,πατέρας τριών παιδιών,μπόρεσε να χτίσει τη ζωή του από το εμπόριο κινεζικών προϊόντων.Ως παιδί του πρώτου φορτηγατζή και εμπόρου της περιοχής έχει καταφέρει να βελτιώσει την ποιότητα τόσο της προσωπικής του ζωής όσο και των συγγενών του.

Σιγή Ιχθύος

Ανδρέας Λουκάκος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος | Ελλάδα

Αν και η ΕΕ έθεσε ως στόχο το τέλος της υπεραλίευσης έως το 2020,η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και οι ψαριές των αλιέων φτωχαίνουν δραματικά την εποχή της κλιματικής αλλαγής.Το «Σιγή Ιχθύος» ταξίδεψε σε όλη τη Μεσόγειο και αποτύπωσε τη ζωή των ψαράδων,που κινδυνεύει να καταστεί «είδος προς εξαφάνιση» στις ακτές όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός έκανε τα πρώτα του βήματα πριν από χιλιάδες χρόνια.

 

Mirador

Antón Terni | Ουρουγουάη

Ο Πάμπλο ζει σε μια απομονωμένη περιοχή της Ουρουγουάης,στην καρδιά ενός άγριου τοπίου. Ένα αυτοσχέδιο ποτοποιείο,το παλιό μαγνητοφωνάκι όπου ηχογραφεί ποιήματα και οι δύο αχώριστοι φίλοι του,ο Όσκαρ και η Βαλέρια, είναι όλη η συντροφιά που χρειάζεται.Καθώς ο φακός αγκαλιάζει στοργικά τις περιπέτειες της καθημερινότητάς τους ,μια –όχι ακριβώς ασήμαντη– λεπτομέρεια περνά σχεδόν απαρατήρητη: είναι και οι τρεις τυφλοί.Ένα τρυφερό οδοιπορικό που μας υπενθυμίζει ότι τα μάτια βρίσκουν τον τρόπο να βλέπουν ακόμη και στο πιο πυκνό σκοτάδι.Μια χαμηλόφωνη ελεγεία στις αναζωογονητικές δυνάμεις της φιλίας και της συντροφικότητας, που φωτίζουν το μονοπάτι της ζωής.

Once more unto the breach

Federico Ferrone, Michele Manzolini | Ιταλία

Το 1941,ένας Ιταλός στρατιώτης φεύγει για το σοβιετικό μέτωπο.Ο φασιστικός στρατός είναι σύμμαχος με τη ναζιστική πολεμική μηχανή.Η νίκη φαίνεται κοντά.Η φάλαγγα προχωράει, οι άντρες τραγουδούν και ελπίζουν.Το μυαλό του στρατιώτη πηγαίνει πίσω στα μελαγχολικά παραμύθια που του είπε η Ρωσίδα μητέρα του.Σε αντίθεση με τους νεότερους συντρόφους του,έχει ήδη πάει σε πόλεμο, στην Αφρική, και το φοβάται.Το τρένο διασχίζει την Ευρώπη,φτάνοντας στις ατελείωτες εκτάσεις των ουκρανικών πεδιάδων.Καθώς ο χειμώνας φτάνει,ο ενθουσιασμός μειώνεται κάτω από τα πρώτα βλήματα όλμου,το κρύο και το χιόνι.Η πιο μεγάλη του επιθυμία δεν είναι πλέον νίκη,αλλά μάλλον ένα ζεστό κρεβάτι,φαγητό, και να πάει πίσω στο σπίτι.Η ρημαγμένη στέπα φαίνεται να κατοικείται από φαντάσματα.

The Kiosk

Alexandra Pianelli | Γαλλία

Στο «Kiosk»,η Αλεξάνδρα,μια νεαρή εικαστικός,χρησιμοποιεί το κινητό της για να κινηματογραφήσει τις ημέρες που περνούσε βοηθώντας τη μητέρα της στο περίπτερο που η οικογένεια διατηρούσε ως franchise σε αριστοκρατική συνοικία του Παρισιού.Η σκηνοθέτις διασκεδάζει παίζοντας το ρόλο του καταστηματάρχη,ανακαλύπτοντας το εμπόριο και αστειευόμενη με πελάτες και συναδέλφους εμπόρους.Μέσα σε αυτή τη μικροσκοπική κάψουλα,η Αλεξάνδρα σχε-διάζει και κινηματογραφεί τον κόσμο καθώς προχωράει.Όμως η βιομηχανία των εντύπων καταρρέει και το μικρό της «παιχνίδι» δεν είναι τόσο διασκεδαστικό όσο περίμενε.

Marceline, The best Clown in the World

Germán Roda | Ισπανία

Ο Mαρσελίνο Oρμπέ,γεννημένος στην Jaca (Ισπανία),ήταν ο καλύτερος κλόουν στον κόσμο από το 1900 έως το 1914,θριαμβεύοντας στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη,στη μεγαλύτερη βιομηχανία ψυχαγωγίας της εποχής.Ήταν κλόουν,ακροβάτης και κωμικός,τον οποίο θαύμαζε ο Τσάρλι Τσάπλιν,ενώ ο Μπάστερ Κίτον τον θεωρούσε κορυφαίο στο είδος του.

Ο Γιώργος του Κέδρου

Γιάννης Κολόζης & Γιώργος Κολόζης | Ελλάδα

Ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο,μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών,με την κάμερα να καταγράφει τη ζωή στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972,τότε που δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμός στο νησί.Μένοντας μόνος στην παραλία του Κέδρου,απέκτησε το όνομα «Ο Γιώργος του Κέδρου».Ο θάνατός του το 2009,οδήγησε το γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του,δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

Υ1-Στη σιωπή του Βυθού

Φίλιππος Βαρδάκας | Ελλάδα

14.09.1943:Το θρυλικό Υποβρύχιο «Υ1-Λ. Κατσώνης» βυθίζεται βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό ανθυποβρυχιακό.Η αφήγηση μέσα από το βιβλίο του Υπάρχου Ηλία Τσουκαλά που διεσώθη κολυμπώντας εννέα ώρες μέχρι τις ακτές του νησιού,απόρρητα έγγραφα και τα ημερολόγια των μελών του πληρώματος,είναι το νήμα που ξετυλίγει τις ανθρώπινες ιστορίες που πλέκονται γύρω από το υποβρύχιο.75 χρόνια μετά, με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού αναζητούμε το βυθισμένο στα 253 μ. υποβρύχιο και το κινηματογραφούμε για πρώτη φορά.

In my Blood it Runs

Maya Newell | Australia

Ο δέκαχρονος Dujuan είναι θεραπευτής παιδιών,καλός κυνηγός και μιλά τρεις γλώσσες.Καθώς μοιράζεται τη σοφία του για την ιστορία και τον περίπλοκο κόσμο γύρω του,αποκαλύπτεται η «σπίθα» και η υψηλή νοημοσύνη του.Ωστόσο, ο Dujuan«αποτυγχάνει» στο σχολείο και αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο από την κοινωνική πρόνοια και την αστυνομία.Καθώς πλησιάζει επικίνδυνα τη φυλάκιση, η οικογένειά του αγωνίζεται για να του δώσει μια καλή παιδεία στο Arrernte παράλληλα με τη δυτική του εκπαίδευση, ώστε να μην γίνει ένα ακόμα “στατιστικό στοιχείο”.Τον ακολουθούμε στη διαδρομή του καθώς παλεύει με αυτές τις πιέσεις,μοιράζεται τις αλήθειες του και κάπου ενδιάμεσα βρίσκει χώρο να ονειρεύεται,να φαντάζεται και να ελπίζει για τον μελλοντικό του εαυτό.