Το Ελληνικό  Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), δραστηριοποιείται για δέκα περίπου χρόνια στο πεδίο προβολής του νεότερου ελληνικού πολιτισμού κυρίως της Μ. Ασίας και των παρακείμενων νησιών, μέσα από εξαιρετικής ποιότητας εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, με τη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων αφιλοκερδώς σε δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές. Ταυτόχρονα προβάλλει το έργο του σε πόλεις της χώρας μας , καθώς και σε πρωτεύουσες της Ευρώπης μέσα από διαλέξεις και παρουσιάσεις  του εκδοτικού και κινηματογραφικού του έργου.

Εφέτος, όπως και την προηγούμενη χρονιά το ΙΔΙΣΜΕ, από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, διοργάνωσε το Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκυμαντέρ: «Πέρα από τα σύνορα», διανθισμένο με θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις.
Μεταξύ των 14 ταινιών μικρού μήκους που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 70 άλλες με πολύ αυστηρά κριτήρια ήταν και η εξαιρετικής ποιότητας ταινία των Δ. Κόκκινου-Γ. Τζεδάκη του κινηματογραφικού  εργαστηρίου «Cine Chevalier»  του Ιδρύματος Σταματίου με τίτλο: «Ο Σεφέρης στα ίχνη της Δωρικής Κρήνης».

Αποτελεί τιμή για την Ρόδο αλλά και για το Ίδρυμα Σταματίου το ότι επιλέχθηκε η ταινία αυτή για το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, αφού οι δημιουργοί της είναι ερασιτέχνες  και αντιμετώπισαν επάξια εξέχοντες επαγγελματίες της κινηματογραφικής τέχνης. 

Στο εισαγωγικό μέρος του φεστιβάλ, έλαβε μέρος σε ειδική προβολή και η ταινία μικρού μήκους των Γρηγόρη Τσιόγκα και Θεώνης Χαντζιάρα με τίτλο: «Με την αρμύρα της ζωής παρέα», Γ. Πούλος: Μια άλλη ιστορία. Η ταινία αυτή αποδίδει φόρο τιμής σε έναν μεγάλο μουσικό, δάσκαλο του μπουζουκιού  και άνθρωπο: τον γνωστό στη Ρόδο Γιώργο Πούλο. Στο τέλος του φεστιβάλ πέραν των τεσσάρων βραβείων που απονεμήθηκαν,  βραβεύτηκε και η ταινία αυτή με ειδικό βραβείο,   πράγμα που έδωσε μεγάλη χαρά στους δημιουργούς της, θεωρώντας το βραβείο ως πράξη αναγνώρισης όχι των ιδίων αλλά του ήρωα και ξεχωριστού ανθρώπου που η ταινία προβάλλει.

Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ αποτέλεσαν τα δύο θεατρικά δρώμενα που ανέβασε με μεγάλη επιτυχία η γνωστή σκηνοθέτης κα Σουσάνα Καρδούλια, σε συνεργασία με την φιλόλογο και συγγραφέα   κα Χάρις Κοντού και με ηθοποιούς μαθητές του ακριτικού Καστελλορίζου. Είναι αξιοσημείωτο πως οι γονείς των παιδιών, φίλοι και συγγενείς κατέκλυσαν τις παραστάσεις και εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους  αλλά και την ευγνωμοσύνη τους  για την μεγάλη ευκαιρία που προσέφερε στα παιδιά τους το ΙΔΙΣΜΕ.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας, τιμητικά προσκεκλημένος, ο Γιώργος Πούλος,  με τους σπουδαίους συνεργάτες του Γιάννη Γιακουμάκη, κα Βιργινία Πρέκα, κα Ματίνα Μάστορα και Γιώργο Κούτρο έπαιξαν και τραγούδησαν  με μεγάλη επιτυχία έντεχνα τραγούδια  προσφυγιάς έχοντας ως τίτλο η  μουσικής τους παράσταση: «Ο Μισεμός είναι καημός». Στη συνέχεια, ο μαέστρος της λύρας Γιάννης Κλαδάκης και ο ξεχωριστός λαγουτιέρης Γιάννης Λεντάκης πλημμύρισαν την Καστελλοριζιακή ατμόσφαιρα με μερακλίδικες δωδεκανησιακές μελωδίες.

 Το συγκινητικό στοιχείο της βραδιάς, πέραν του μουσικού θέματος, που το υπηρέτησαν με ποιότητα αξιοθαύμαστη οι μεγάλοι μουσικοί του συγκροτήματος,  ήταν οι οικογένειες Σύρων προσφύγων με τα παιδάκια τους που ευλαβικά παρακολούθησαν τα μουσικά και κινηματογραφικά δρώμενα.

Είναι πλέον πασιφανές, όχι μόνον σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στο Καστελλόριζο και συμμετείχαν στο φεστιβάλ είτε ως δημιουργοί είτε ως θεατές- που ήταν πολυπληθείς- αλλά και σε όλους όσοι γνωρίζουν το υψίστης σημασίας εθνικό έργο, με όπλο τον πολιτισμό, που επιτελεί εδώ και χρόνια το ΙΔΙΣΜΕ ότι με τον θεσμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου το εν λόγω ίδρυμα υπερέβη τα στενά ελλαδικά όρια και απευθύνεται πλέον στους όπου γης δημιουργούς αλλά και  λάτρεις της κινηματογραφικής τέχνης.  Με την διεθνή δε προβολή του έργου του το ΙΔΙΣΜΕ συγκινεί βαθύτατα  και τον απόδημο ελληνισμό, ειδικά αυτόν της Αυστραλίας, ο οποίος αρχίζει σιγά-σιγά να αγκαλιάζει το ίδρυμα και τον εν Καστελλορίζω θεσμό του.

Την επόμενη χρονιά ελπίζουμε όλοι ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ θα μετατραπεί και σε μόνιμη γέφυρα πολιτισμού που θα φέρνει ακόμη εγγύτερα τους αγαπημένους γείτονες και φίλους Τούρκους, καθώς και άλλους λαούς της Ν.Α. Μεσογείου, μετατρέποντας το απόμακρο Καστελλόριζο σε χώρο ακτινοβολίας παγκόσμιων πολιτιστικών αξιών και κέντρο συναδέλφωσης και αλληλοκατανόησης των λαών.  

Τσιόγκας  Γρηγόρης 
Φιλόλογος Καθηγητής

0

There are 0 comments