Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» ταξιδεύει στην Κω στις 7 και στις 8 Αυγούστου 2019!

Σε συνεργασία με τον Δήμο της Κω, θα πραγματοποιηθούν προβολές ντοκιμαντέρ από το διαγωνιστικό πρόγραμμα των τριών τελευταίων ετών του «Πέρα από τα Σύνορα» καθώς και προβολές παραγωγών του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.

 

Τετάρτη 7 Αυγούστου 21:00

The Legend of the Ugly King, Hüseyin Tabak | Γερμανία, Αυστρία, 122’

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2018

Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL («Ο δρόμος») κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uomI4WpCj3s

 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 21:00

«Γεγονότα στη Φώκαια 1914», Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης | Ελλάδα, 50’

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 2016

Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές στην περιοχή αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια, μητρόπολη της Μασσαλίας. Τα γεγονότα που συμβαίνουν τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός του ελληνικού στοιχείου το 1914 από την περιοχή των αρχαίων ιωνικών αποικιών οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ και οι συνεχείς προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uaXul0pI9KU

 

 

«Η Ανατολή Έδυσε», Αλέξανδρος Παπαηλιού | Ελλάδα 2018, 72’

 

Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

 

Trailer: https://youtu.be/eJHFQSpN1So

 

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω, Αντιναυάρχου Ιπποκράτους Ιωαννίδη 3, Κως 853 00.

Είσοδος ελεύθερη!

Σας περιμένουμε όλους!

0

There are 0 comments