Σύμφωνο συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ΙΔΙΣΜΕ, που λειτουργεί υπό τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ), υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για την αλληλοστήριξη των δράσεών τους σε μια προσπάθεια προώθησης και διάδοσης της ελληνικής ιστορίας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου η γενική γραμματέας του Ιδρύματος, Ειρήνη Σαρίογλου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλοι οι συνεργάτες είναι διδάκτορες της Ιστορίας και προσπαθούν να επιτύχουν την καταγραφή και διάδοση της ιστορίας.

Μεταξύ των δράσεων του ΙΔΙΣΜΕ περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και η υλοποίηση αφιλοκερδώς εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαλέξεων σε σχολεία, ιδρύματα, σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντός και εκτός Αττικής, από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο με σκοπό τη διάχυση της γνώσης στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Μία από τις σημαντικές δράσεις του Ιδρύματος είναι η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», που γίνεται στο Καστελλόριζο με τη συμμετοχή ανθρώπων της Ιστορίας, των Γραμμάτων και των Τεχνών και με σκοπό την παγκόσμια διάδοση της ελληνικής ιστορίας και στόχο όπως σημειώνει η κ. Σαρίογλου «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο». Για την προώθηση του φεστιβάλ μέλη του Ιδρύματος θα ταξιδέψουν τον Απρίλιο στην Αυστραλία όπου υπάρχει μια ισχυρή κοινότητα καστελλοριζιωτών για την προώθηση και ενίσχυση του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης και κάθε χρόνο απονέμει τέσσερα βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ΙΔΙΣΜΕ η κ. Σαρίογλου τόνισε ότι οι δράσεις του Ιδρύματος, όπως εκδόσεις και παραγωγή ντοκιμαντέρ, χρηματοδοτούνται από χορηγούς, ενώ τα έξοδα του από τις πωλήσεις των βιβλίων και των ντοκιμαντέρ.

«Το Ίδρυμα έχει 45.000 μέλη κι αυτά τα μέλη είναι που στηρίζουν τη λειτουργία του», τόνισε η κ. Σαρίογλου. Διευκρίνισε ότι τα μέλη κατά την εγγραφή τους δεν πληρώνουν κάποια χρηματική συνδρομή, ωστόσο είναι πάντα παρόντα στις παρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΙΔΙΣΜΕ.

«Στόχος μας είναι να φτάσει η Ιστορία στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους. Και για να το πετύχουμε αυτό προσπαθούμε να κάνουμε το μάθημα της ιστορίας περισσότερο ενδιαφέρον, παρουσιάζοντάς το συνδυαστικά με μουσική και προβολή βίντεο», είπε η κ. Σαρίογλου και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στη λέξη «συνέχεια», δηλαδή η ιστορία να διδάσκεται με συνέχεια. Στην Ελλάδα αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε και διδάσκουμε την ιστορία αποσπασματικά, χωρίς να καταλαβαίνουμε τη σημασία και αποπροσανατολίζοντας τους νέους ανθρώπους».

http://www.amna.gr/home/article/241329/Sumfono-sunergasias-APE-MPE-me-to-Elliniko-Idruma-Istorikon-Meleton

0

There are 0 comments