Κριτική Επιτροπή

Νικ Τόρενς, Σκηνοθέτης (Πρόεδρος Επιτροπής)

Nick Torrens Portrait 263x199

Ο Νικ Τόρενς είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Australian International Documentary Conference. Έχει αναλάβει τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ για το Αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBS, έχει σχεδιάσει και διευθύνει σεμινάρια για το Australian Film, Television and Radio School. Επίσης έχει διδάξει θεωρία και πρακτική του ντοκιμαντέρ, έχει προεδρεύσει διεθνών φόρουμ, έχει αξιολογήσει ταινίες για προβολή στην Αυστραλία και διεθνώς. Ακόμη, έχει βοηθήσει ως μέντορας νέων κινηματογραφιστών και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ δημιουργών ντοκιμαντέρ.

Ο Τόρενς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δημιουργούς ντοκιμαντέρ στην Αυστραλία, έχοντας δουλέψει σε Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Η.Π.Α. και Καναδά. Τα έργα του έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ, σε κινηματογράφους και σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Οι ταινίες του εξετάζουν τις παραμέτρους που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων, συνηθισμένων και μή.

Μερικά από τα έργα του: CHINA’S 3DREAMS, THE MEN WHO WOULD CONQUER CHINA, TO GET RICH IS GLORIOUS, RUNNING FROM THE GHOST, Vis à vis: TECHNO TRIBAL and LIBERAL RULE: The Politics that Changed Australia

 

Μάντυ Τσανγκ, Επικεφαλής Προγράμματος Storyville, BBC4

Mandy Headshot 3 293x300

Η Μάντι Τσανγκ είναι Επικεφαλής του πρωτοποριακού προγράμματος Storyville στο κανάλι BBC4. Το Storyville προβάλει τις καλύτερες ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) από όλο τον κόσμο – έργα που πραγματεύονται τα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, αλλά και ιστορίες με πανανθρώπινα νοήματα. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια, το Storyville έχει προβάλει εξαιρετικά φιλμ όπως τα: India’s Daughter, City of Ghosts, Blackfish, Death on the Staircase, OJ: Made in America, Notes on Blindness και Man on Wire. Πολλά από αυτά έχουν κερδίσει βραβεία Oscar, Emmy κ.ά.. Η Μάντυ είναι επίσης βραβευμένη δημιουργός και παραγωγός. Μέσω του Storyville έχει διευθύνει παραγωγές σειρών όπως το The Fourth Estate και Why Slavery, καθώς και ταινίες όπως τα Under the Wire, Last Men in Aleppo, The Death of Ratko Mladic, Trophy, A Northern Soul και The Cleaners. Υποστηρίζει ένθερμα τον θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης και την ευθύνη αυτής να στηρίζει τους ανεξάρτητους δημιουργούς και να αναδεικνύει νέα ταλέντα, σε μια κουλτούρα που καταδυναστεύεται από τα εμπορικά συμφέροντα.

 

Παναγιώτης Τσολιάς, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας ΕΡΤ

DGS 6750 268x300

Ο Παναγιώτης Τσολιάς είναι Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και διαθέτει πολυετή εμπειρία σε δράσεις επικοινωνίας και προβολής. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Ιστορία των Ιδεών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων και μελετών.

 

Ντάνκαν Πίτρι, Καθηγητής Κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο του Γιορκ

Duncan Portrait 200x300

Ο Ντάνκαν Πήτρι είναι Καθηγητής Κινηματογράφου και Επικεφαλής του Τμήματος Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Διαδραστικών Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ. Ο Ντάνκαν ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως Ερευνητής στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, και αργότερα συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ όπου ίδρυσε Το Κέντρο Ιστορίας Κινηματογράφου και Μαζικής Κουλτούρας «Μπιλ Ντάγκλας», ένα δημόσιο μουσείο και ερευνητικό κέντρο. Το 2004 ανέλαβε Επικεφαλής του Τμήματος Σπουδών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ. Ο Ντάνκαν εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ από το 2009, όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου τμήματος, αφιερωμένου στον συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής και σε μια δυνατή σύμπραξη με την βιομηχανία. Τα βασικά ερευνητικά του πεδία είναι ο Βρετανικός, Σκωτσέζικος και Νεοζηλανδέζικος Κινηματογράφος, η Ιστορία Κινηματογράφου και η ανάπτυξη και συνεισφορά των Σχολών Κινηματογράφου.

Εκδόσεις που έχει συγγράψει: Creativity and Constraint in the British Film Industry (1991), The British Cinematographer (1996), Screening Scotland (2000), Contemporary Scottish Fictions (2004), The Cinema of Small Nations (2007) – με τον Μητ Χιορτ, Shot in New Zealand (2007), Educating Film-Makers (2014) – με τον Ροντ Στόουνμαν, and Transformation and Tradition in 1960s British Cinema (2019) – με τους Ρίτσαρντ Φάρμετ, Λόρα Μέιν και Μέλανι Γουίλιαμς.

 

Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Ακόλουθος, Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Nadia Stylianou Portrait 283x300

Η Δρ. Νάντια Στυλιανού είναι Μορφωτική Σύμβουλος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα . Από το 2007 έως το 2017 διηύθυνε τον Τομέα των Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός και είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Έχει σπουδάσει Νεοελληνική και Γαλλική Φιλολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο Πανεπιστήμιο της Λυών και του Μονπελιέ. Έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία και ελληνικό πολιτισμό σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερύ του Μονπελιέ, στο Πανεπιστήμιο Λυών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo