Barbara Wackernagel – Jacobs
Παραγωγός, Σκηνοθέτις, Συγγραφέας
Η Μπάρμπαρα Βάκερνάγκελ-Τζέικομπς ζει στο Saarbrücken της Γερμανίας και εργάζεται από το 1975, τοπικά και ομοσπονδιακά, στον τομέα της ανεργίας των νέων, των συνθηκών διαβίωσης στις γειτονιές και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Το 1991 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και το 1996 Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών και Υγείας στο Σάαρλαντ της Γερμανίας. Το 1999, μετά από αλλαγή κυβέρνησης, αφιερώθηκε στο πάθος της για τον κινηματογράφο και έγινε παραγωγός ταινιών ντοκιμαντέρ. Με την εμπειρία παραγωγής περισσότερων από 20 ταινιών, ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και την σκηνοθεσία. Ένα από τα πιο γνωστά έργα της «The Sputnik Effect, 30 years more» είναι ένα εθνικό ντοκιμαντέρ το οποίο, συγκρίνοντας τις καταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, θέτει νέες οπτικές στη συζήτηση για τους ηλικιωμένους. Η τελευταία της ταινία «Passionate about Europe» είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο του Jean-Claude Junker, πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιωσηφέλης Παναγιώτης
Σεναριογράφος, Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι σεναριογράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου Ελλάδας και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. Στο έργο του περιλαμβάνονται σενάρια ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ και web series. Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει λάβει, αναφέρονται ενδεικτικά: Clio Awards, Branded Content Entertainment, Gold Award, New York, 2013, Cannes Lions Festival, Branded Content Entertainment, Silver Award, Cannes, 2013, 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Κοινού, Θεσσαλονίκη, 2010, τρεις διακρίσεις από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, κ.ά.. Έχει υπάρξει script editor στο Πρόγραμμα «Γραφή» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενώ το 2010 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Balkan Fund στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύει συλλογές διηγημάτων, παιδικά παραμύθια και πλήθος άρθρων.
Margje de Koning
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Ταινιών “Movies that Matter”, Ολλανδία
Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Mάρτζη ντε Κόνιγκ σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για διάφορες ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες για 12 χρόνια, ενώ μετέπειτα εργάστηκε ως καθηγήτρια ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Τον Αύγουστο του 2004, έγινε σύμβουλος διανομής και αργότερα ανέλαβε την παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ 52’, για σύγχρονα κοινωνικά, κοινωνικo- πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα με έντονο το ανθρωπιστικό στοιχείο. Τα ντοκιμαντέρ επικεντρώνονται στα ολλανδικά ζητήματα, χωρίς να χάνουν τη διεθνή τους οπτική. Από τον Ιανουάριο του 2005 η Mάρτζη ντε Κόνιγκ ανέλαβε υπεύθυνη σε διάφορα πόστα στην Δημόσια Ολλανδική Τηλεόραση έως το 2016 όπου ανέλαβε επικεφαλής ντοκιμαντέρ για το EOdocs. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών «Movies that Matter».
Άρης Φατούρος
Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων
Ο Άρης Φατούρος γεννήθηκε στη Λευκάδα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό στέλεχος (2002) του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, όπου και εργάζεται ως Σύμβουλος Προγράμματος. Έχει εργαστεί ως διευθυντής παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Ταινίες του βραβεύτηκαν διεθνώς. Δημιούργησε το πρόγραμμα μικροφίλμ της ΕΡΤ, με παραγωγή 200 ταινιών μικρού μήκους, πολλές από τις οποίες απέσπασαν σπουδαίες διακρίσεις. Σχεδίασε το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα «Διάπλασις», με παραγωγή 100 φοιτητικών ντοκιμαντέρ. Υπήρξε σύμβουλος και αξιολογητής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «MFI Script 2 Film Workshops» και μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Συνέγραψε άρθρα, εισηγήθηκε σε συνέδρια για την κινηματογραφική εκπαίδευση και μετείχε στην εκπόνηση μελετών σχετικά με την ενδεδειγμένη πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση και την ελληνική κινηματογραφία. Έχει σπουδάσει Φυσική, Πολιτικές Επιστήμες και Κινηματογράφο.
Razia Iqbal
Δημοσιογράφος BBC
Η Razia Iqbal είναι παρουσιάστρια του BBC News: είναι μία από τις οικοδέσποινες του Newshour, του προγράμματος ειδήσεων και επικαιρότητας στο ραδιόφωνο του BBC World Service, το οποίο μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Επίσης, παρουσιάζει το “The World Tonight” στο εθνικό δίκτυο του BBC, Radio 4. Υπήρξε υπεύθυνη για τα προγράμματα τέχνης και πολιτισμού του BBC για μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό για τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Είναι δημοσιογράφος στο BBC για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Έχει εργαστεί ως πολιτικός δημοσιογράφος και ως ξένος ανταποκριτής στο Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Πρόσφατα, έχει καλύψει την προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, τις γερμανικές και τουρκικές εκλογές και ταξίδεψε στην Ινδία και το Πακιστάν για προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Ουγκάντα, στην Καμπάλα και μετακόμισε στο Λονδίνο όταν ήταν παιδί.
Markus Nikel
Σύμβουλος RAI
Σύμβουλος της RAI στην Ιταλία και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ GZDoc, Υπεύθυνος για την Ανάπτυξη Διεθνών Συμπαραγωγών, της BB Film Productions, στη Ρώμη. Μετά από την αποφοίτησή του από το τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, εκτός από τη συγγραφική του δράση ανέλαβε υπεύθυνος εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και πολυμέσων. Για την RAI, έχει εργαστεί σε ποικίλα προγράμματα για νέους καθώς και στην εκπαίδευση ενηλίκων, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε θέματα όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, η ιστορία της τέχνης, η ιθαγένεια και η εκμάθηση γλωσσών. Είναι υπεύθυνος για τις παραγωγές της ΕΒU στην Γενεύη και εκπροσωπεί τη RAI σε επιστημονικά θέματα.
Jo Fox
Καθηγήτρια, IHR, University of London
Η Τζο Φοξ είναι ειδική στην ιστορία της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου τον 20ό και τον 21ο αιώνα. Προτού ενταχθεί στο ΙΙΕ ήταν καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, όπου και ξεκίνησε την πανεπιστημιακή της σταδιοδρομία το 1999. Έχει συμβάλει σε εκπομπές του BBC (στο Ηνωμένο Βασίλειο), του CBC (στον Καναδά), του PBS (στις ΗΠΑ), ΤΩΝ Channel 10 και ABC (στην Αυστραλία), και δραστηριοποιείται στους τομείς των μουσείων, των αρχείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει διατελέσει κριτής των βραβείων Grierson για ντοκιμαντέρ. Παλαιότερα διετέλεσε επίτιμη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Βασιλικής Εταιρείας Ιστορίας. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης (2007), μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Ιστορίας, και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας για τις Τέχνες.
Παναγιώτης Τσολιάς
Διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας της ΕΡΤ Α.Ε
Ο Παναγιώτης Τσολιάς είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας της ΕΡΤ Α.Ε. Είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην επικοινωνία και στις πολιτιστικές δράσεις. Κατέχει MPhil στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Intellectual History. Έχει από κοινού συγγράψει πολλά βιβλία και έχει δημοσιεύσει αξιοσημείωτο αριθμό επιστημονικών άρθρων και επιθεωρήσεων.