Κριτική Επιτροπή

Klaus Eder - Γενικός Γραμματέας FIPRESCI (Πρόεδρος της Επιτροπής)

01

Ο Κλάους Έντερ γεννήθηκε το 1939 στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Σπούδασε γερμανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, συγκεκριμένα στο εθνικό ραδιόφωνο («Bayerischer Rundfunk») καθώς και σε διάφορα περιοδικά κινηματογράφου. Έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή βιβλίων για τους: Andrzej Wajda, Luis Bunuel, Nikita Mikhalkov Andrei Konchalovski, Arturo Ripstein, Im Kwon- taek, Nagisa Oshima. Το διάστημα 1986 -2007 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου και σύμβουλος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Από το 1987 είναι Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Ζει και εργάζεται στο Μόναχο.

 

 

Μαριάννα Οικονόμου - Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθέτις

01

Η Μαριάννα Οικονόμου είναι σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε ανθρωπολογία, φωτορεπορτάζ και παραγωγή ταινιών στο Λονδίνο. Σκηνοθετεί σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση και δημιουργικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC, το ARTE και το YLE .Οι ταινίες της έχουν λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει λάβει βραβεία για τα ντοκιμαντέρ: The School, My Place in the Dance, Please Listen Me, Bells, Threads And Miracles, Twelve Neighbours, Food for Love και το The Longest Run που ήταν επίσης υποψήφιο στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2016. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, When tomatoes met Wagner, έκανε πρεμιέρα στο Berlinale και έχει επιλεγεί επίσημα σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ παγκοσμίως (Visions du Reel, Sydney, DocBarcelona, Docaviv, Sarajevo, κ.λπ.). Ήταν η επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2020 στην κατηγορία ξένων ταινιών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

 

 

Jean-Christoph Caron - Διευθυντής PHOENIX

01

Ο Jean-Christoph είναι επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού PHOENIX. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία ταινιών, όπως το The Great Crash of Lehman Brothers (Γερμανικό Βραβείο Επιχειρηματικής Δημοσιογραφίας 2010), Death Flight Pan AM 103 (Prix Europa 2014), The Oppenheimer Files (Hesse Film Award) 2018) και το Secret Life of James Bond που πραγματοποίησε μια ειδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κολωνίας 2020. Τα πρόσφατα έργα του είναι ντοκιμαντέρ υπό τη μορφή επεισοδίων The Body Language of the Powerful (phoenix 2017-2019) και το What If …? που αφορούν στην εναλλακτική ιστορία (phoenix 2017-2020). Ο Jean- Christoph δημιουργεί τα ντοκιμαντέρ που θέτουν στο επίκεντρο την ιστορία και την επιστήμη ή βαθύτερες αναλύσεις του πολιτικού κόσμου. Επί του παρόντος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την Κρητική αντίσταση και για τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Κρήτη.

 

 

Bruno Chatelin - Συντονιστής Φεστιβάλ

01

Ο Bruno Chatelin, απόφοιτος της Γαλλικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων HEC, ξεκίνησε την καριέρα του στο μάρκετινγκ με τους μεγαλύτερους διεθνείς διαφημιστικούς οργανισμούς: Publicis, DMM Masius και JWT, αργότερα ανέλαβε διανομέας ταινιών διοικώντας μεγάλες εταιρείες στη Γαλλία (Sony, τότε 20th Century Fox) κ.ά. Έχει αναλάβει την προώθηση 200 ταινιών και έχει συνεργαστεί στενά με τα μεγαλύτερα δημιουργικά ταλέντα του κλάδου. Συνιδρυτής του filmfestivals. com το 2000: μια διαδικτυακή πύλη για τα φεστιβάλ ταινιών. Διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων που αποτελείται από 200.000 συνδρομητές επαγγελματιών του κινηματογράφου. Διαχειρίζεται, σήμερα, την εταιρεία μάρκετινγκ Major Buz Factory. Εργάζεται ως σύμβουλος σε φεστιβάλ και επιμελείται τη σελίδα Best For Fests, μέσω της οποίας βοηθά στην καθοδήγηση του μάρκετινγκ των φεστιβάλ. Ο Bruno είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Cezar, των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου και υπηρετεί τακτικά ως μέλος Κριτικής Επιτροπής σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ.

 

 

Mάρω Αναστοπούλου-Σκηνοθέτις

01

Η Μάρω Αναστοπούλου είναι σκηνοθέτις με έδρα την Αθήνα. Σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και επεισόδια για σειρές ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ και το ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Εργάζεται ως σκηνοθέτις σε εκδηλώσεις και συνέδρια ενώ έχει διδάξει σενάριο και σκηνοθεσία σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές στην Αθήνα. Φωτογραφίες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο. Τιμήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Της απονεμήθηκε επίσης το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, καθώς και το βραβείο PRIX GRECDOC D’OR στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ντοκιμαντέρ (GrecDoc) στο Παρίσι για το ντοκιμαντέρ Τα Σημάδια του Ουρανού. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της 1.000 τετραγωνικά μέτρα χρόνου και αυτή την περίοδο ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Αθήνα.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo