Ταινίες Επίσημου Διαγωνιστικού Προγράμματος

A TALE OF FOUR MINORITIES

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: DAVID DERI, ΙΣΡΑΗΛ, 2023, 95’, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Τέσσερις οικογένειες, γονείς και τα παιδιά τους, από τέσσερις μειονότητες στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας, η οποία εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Μουσουλμάνοι, Εβραίοι Υπερ-Oρθόδοξοι, Εβραίοι Θρησκευόμενοι Έποικοι και Εβραίοι Kοσμικοί Oμοφυλόφιλοι. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει τον εξτρεμισμό και την αποσύνθεση, αλλά δημιουργεί εκπληκτικές συμμαχίες και έναν συναρπαστικό διάλογο.

THE SOLDIER’S OPINION

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ASSAF BANITT, ΙΣΡΑΗΛ, 2022, 57’, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Από το 1948 και μετά, ο Στρατιωτικός Λογοκριτής είχε την εξουσία να ανοίγει όλες τις επιστολές των στρατιωτών για να αποτρέψει την αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών, με σκοπό την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Στην πράξη, ο λογοκριτής χρησιμοποιούσε τις πληροφορίες σε αυτές τις επιστολές για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς, εν αγνοία των στρατιωτών… Ο σκοπός ήταν να αναλύσει τις απόψεις των απλών στρατιωτών και τα ευρήματα παρουσιάζονταν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε μια άκρως απόρρητη έκθεση με τίτλο « Η Γνώμη του Στρατιώτη». Η ταινία σκιαγραφεί την εναλλακτική ιστορία του Ισραήλ που προσφέρει η έκθεση και αποκαλύπτει ποιες ενέργειες επέλεξαν να κάνουν αυτοί που τη διάβασαν. 

HOURS OF OURS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: KOMTOUCH NAPATTALOONG, ΤΑΪΛΆΝΔΗ, 2023, 84’, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Μια νέα οικογένεια από το Σουδάν φεύγει από τη χώρα της και φτάνει στην Μπανγκόκ για να ζητήσει άσυλο. Γνωρίζουν έναν νεαρό Ταϊλανδό σκηνοθέτη, που μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του, μετά από μια δεκαετία στο εξωτερικό. Παρά το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζει η οικογένεια, αναπτύσσουν μια βαθιά σχέση και αποφασίζουν την από κοινού παραγωγή μιας ταινίας. Το «Hours of Ours» ακολουθεί το ταξίδι της οικογένειας Ιμπραήμ, καθώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής σε μια απροσδιόριστη μεταβατική κατάσταση, ενώ περιμένουν την έγκριση για να εγκατασταθούν στον Καναδά.

UNCANNY ME

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: KATHARINA PETHKE, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 2022, 45', ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Η Lale κλωνοποιείται εικονικά! Τώρα που η πραγματικότητά μας εξελίσσεται ούτως ή άλλως σε μια οθόνη κυρίως, η Lale βλέπει μια ρεαλιστική ευκαιρία να κάνει τον ψηφιακό της κλώνο να εργάζεται αντί για εκείνη.

Η πραγματική Lale θα μπορούσε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό, θα είχε επιτέλους τη δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα από τη βελτιστοποίηση του εαυτού της: Όλο και πιο συχνά αναρωτιέται, ποια ή τι θα ήταν, αν απλώς σταματούσε να εργάζεται τόσο σκληρά.

Για να το μάθει, η Lale βάζει τον φίλο της Vinzent να αντιγράψει το σώμα της και να τη μιμηθεί σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Το αποτέλεσμα είναι μια ψηφιακή Lale που γελάει, κοιτάζει, περπατάει και μιλάει σαν την πραγματική Lale. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή η άλλη Lale δεν γερνάει, δουλεύει ασταμάτητα και δεν πεινάει ποτέ.

Σε αντίθεση με αυτό, η Lale παρουσιάζει ένα ασυνήθιστο, συγκινητικό προσωπικό βίντεο-ημερολόγιο για τη ζωή της μεταξύ της ανόδου και της πτώσης της - ενώ σιγά σιγά η δεύτερη Lale, δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας, αναδύεται σε καθαρά δομημένες εικόνες: από τη φωτογραμμετρική μέτρηση έως την αναδόμηση των πόρων του δέρματος και τη δομή των μαλλιών της.

Σταδιακά, οι γραμμές μεταξύ του φυσικού και του εικονικού κόσμου γίνονται δυσδιάκριτες, θολές. Δεν μπορεί κανείς πλέον να εμπιστευτεί το μάτι: ποια είναι η πραγματική Lale, ποια είναι το avatar της; Και: Φέρνει πραγματικά την πολυαναμενόμενη ελευθερία για τη Lale στην πραγματική ζωή;

SCENES WITH MY FATHER

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: BISERKA ŠURAN, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, 2022, 47’, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Στο «Scenes with My Father», η κινηματογραφίστρια Biserka Šuran πηγαίνει τον πατέρα της σε ένα ταξίδι πίσω στη μνήμη, όπου αναβιώνει σκηνές από τη χώρα γέννησής τους, την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι αναμνήσεις αντανακλώνται σε κινηματογραφικά ντεκόρ στα οποία συζητούν για την εθνικότητα, την ταυτότητα, την αγάπη, τα όνειρα και για όσα πράγματα μετανιώνουν.

Ερωτικά γράμματα, αρχειακό υλικό και ανέκδοτο υλικό από μέλη της οικογένειας δίνουν στο κοινό μια εικόνα για τις δοκιμασίες και τα βάσανα που βίωσε η οικογένεια, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Αυτό το συμβολικό οδικό ταξίδι λειτουργεί θεραπευτικά στις πληγές του παρελθόντος, καθώς η σκηνοθέτρια και κόρη Biserka δημιουργεί χώρο για να συσχετιστεί με την εμπειρία του πατέρα της και τις αναπόφευκτες επιλογές. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπνευσμένη συνομιλία που πολλοί θεατές θα ήθελαν να έχουν με έναν γονέα.

 

HOLY DILEMMA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: JULIANNA UGRIN & MÁRTON VÍZKELETY, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, 2022, 81’, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Μετά από πολλά χρόνια μιας μυστικής διπλής ζωής, ο Robi, ένας Ρωμαιοκαθολικός ιερέας αποφασίζει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του και να κάνει ένα άλμα προς το άγνωστο. Το Holy Dilemma παρακολουθεί τη βάσανο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ένα ποίμνιο που κινδυνεύει να χάσει τον πνευματικό του ηγέτη και, ως εκ τούτου, είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με μια ιερή εντολή.

ΠΈΝΘΟΣ – ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΥΡΤΩ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ, ΕΛΛΑΔΑ , 2023, 71’

Μια καθίζηση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Σαχζάντ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. Οι οικογένειες των θυμάτων συνομιλούν για τις απουσίες τους, υπερασπίζονται τη μνήμη των νεκρών, μετασχηματίζουν την οδύνη τους σε αγώνα για δικαιοσύνη. Ένα καλειδοσκόπιο στη μοναχικότητα του ιδιωτικού χώρου, τις δικαστικές αίθουσες και τον δρόμο.

 

 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo