Η ομάδα προγραμματισμού του 9ου Beyond Borders

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Το Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του και ανοίγει πανιά από τις 25 Αυγούστου έως τη 1 Σεπτεμβρίου 2024!

Μετά την τεράστια επιτυχία της τελευταίας έκδοσης του Φεστιβάλ, στην οποία κατατέθηκαν 835 ταινίες από 93 χώρες, η διοργάνωση προσκαλεί Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ να υποβάλουν τις ταινίες τους από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2024.

Η 9η έκδοση του Beyond Borders θα φιλοξενήσει, για το διαγωνιστικό πρόγραμμα,  42 ταινίες στα εξής δυο τμήματα: στο Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα, για ταινίες μεσαίου (31 – 60 λεπτά) και μεγάλου (61 + λεπτά) μήκους και στο μicro Διαγωνιστικό Τμήμα για ταινίες μικρού (έως 30 λεπτά) μήκους. Υπενθυμίζεται ότι στο μicro, αποκλειστικό δικαίωμα κατάθεσης έχουν οι σκηνοθέτες με έως 3 ταινίες στο ενεργητικό τους.

Επιδίωξη του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει το έργο πεπειραμένων, αλλά και ανερχόμενων δημιουργών και να ενισχύσει διεθνώς την κινηματογραφική παραγωγή. Ο προγραμματισμός και το ενδιαφέρον του Φεστιβάλ εστιάζουν σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης, υπό οποιαδήποτε μορφή της. Η πρόσκληση αφορά σε ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει εντός των τελευταίων τριών χρόνων (2022-2024). 

Το δύσκολο έργο επιλογής θα επιφορτιστούν οι ομάδες προγραμματισμού του Φεστιβάλ, οι οποίες απαρτίζονται από καταξιωμένους σκηνοθέτες, κριτικούς και θεωρητικούς κινηματογράφου, παραγωγούς, διανομείς, στελέχη κινηματογραφικών φεστιβάλ και οργανισμών οπτικοακουστικής παραγωγής, προγραμματιστές ταινιών κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, για το Κυρίως Διαγωνιστικό Τμήμα η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα ήθελε να αφιερώσει ξεχωριστή μνεία στους: Βίκυ Μαρκολέφα (σκηνοθέτις/παραγωγός), Rita Andreetti (σκηνοθέτις / κριτικός κινηματογράφου), Davoud Arjang (ακαδημαϊκός), Felizitas Hoffmann (σκηνοθέτης), Ευάγγελο Κάλοου (μοντέρ), Veronika Dvorakova (στέλεχος κινηματογραφικών φεστιβάλ), Σμαράγδα Νιτσοπούλου (σκηνοθέτις/ερευνήτρια), Dorin Filimon (φοιτητής κινηματογράφου), Τάσο Γιαπουτζή ( σκηνοθέτης/ ακαδημαϊκός), Ruggero Calich (προγραμματιστής/κριτικός), Δημήτρη Παπαχαραλάμπους (Επικεφαλής Οπτικοακουστικού Γραμματισμού και Έρευνας – ΕΚΟΜΕ), Dana Cotovanu (φοιτήτρια κινηματογράφου), Luca Domide (φοιτητής κινηματογράφου), Luigjina Shkupa (σκηνοθέτις /παραγωγός), Rebecca Zani (σεναριογράφος), Amir Tajik (σκηνοθέτης/παραγωγός), Angélique Bantikos (υπεύθυνη ανάπτυξης marketing), Christian Fienga (σκηνοθέτης/παραγωγός), Βαγγέλη Φάμπα (συνθέτης / παραγωγός), Catherine Asquier ( σινεφίλ), Τάσο Κατσαρή (παραγωγός), Στάθη Κωνσταντινίδη ( μοντέρ / σεναριογράφος), Caroline Chenu (δημοσιογράφος) και Philippe Bauquel (πρόεδρο Culture en Folie).

Τέλος, η διοργάνωση θα ήθελε να εκφράσει δημόσιες ευχαριστίες στην ομάδα προγραμματισμού της καινούργιας διαγωνιστικής σκηνής, μicro, και στους  Ebru Cigdem Thwaites ( ακαδημαϊκός / ερευνήτρια), Hossein Tavakoli (μοντερ / σκηνοθέτης), Alessandra Voss (στέλεχος τηλεοπτικών δικτύων) και Στέφανο Βέλμαχο Μπόνο (προγραμματιστής /στέλεχος του Φεστιβάλ).

Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ, στηρίζοντας ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και όλα όσα μας οδηγούν στο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολιτισμός.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

Με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.