Το Καστελλόριζο να γίνει ξανά ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού

Το ενδιαφέρον του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) για την ιστορία του Καστελλορίζου άρχισε να αποκτά υπόσταση το χειμώνα του 2013, με την πραγματοποίηση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», παραγωγής ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., σε συνεργασία με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ. Με την ολοκλήρωσή του το Νοέμβριο του 2015, το έργο-αφιέρωμα στο ακριτικό νησί παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και έκτοτε έχει προβληθεί σε όλη την Ελλάδα, από την Καβάλα μέχρι τον Πύργο Ηλείας.

Η ιδέα να προβληθεί το ντοκιμαντέρ και στο ακριτικό Καστελλόριζο υπήρχε πάντα, και αποτέλεσε το έναυσμα για τη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πέρα από τα Σύνορα». Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ Πέρα από τα Σύνορα επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, θα απονέμει κάθε χρόνο Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ θα είναι πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ ”Πέρα από τα Σύνορα” στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ.  Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αλλά και του Δήμου Μεγίστης.

Για να δώσουμε το έναυσμα το Καστελλόριζο να γίνει ξανά ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo