Σήμερα: το “Πέρα από τα Σύνορα” στο Σπίτι της Κύπρου!

Σήμερα: το “Πέρα από τα Σύνορα” στο Σπίτι της Κύπρου!

Σήμερα, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τέσσερις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Σπίτι της Κύπρου!

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του «Πέρα από τα Σύνορα» Ειρήνη Σαρίογλου.

Επίσης στην εκδήλωση θα παραστεί ο Michel Noll, πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας διανομής ντοκιμαντέρ ICTV και παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Living with Walls”, το οποίο θα προλογίσει.

Πρόγραμμα

19:00

Θα απευθύνουν χαιρετισμό

Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας
Ειρήνη Σαρίογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια «Πέρα από τα Σύνορα»

Προβολή: Στιγμιότυπα από το 3ο Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελλόριζο, 2018 (20’)

Μουσική Ανάσα (10’)
Πιάνο: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Προβολή: Living With Walls – Εύφημος Μνεία, «Πέρα από τα Σύνορα» 2018
Sherif Fathy Salem, 2017

Από την αρχή του Χρόνου και τα ξεκινήματα της ανθρώπινης δραστηριότητας, χτίζονταν τείχη για να προστατεύσουν από ανεπιθύμητους εισβολείς. Το Σινικό Τείχος είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών. Και ολόκληρες πόλεις, όμως, περιτριγυρίζονται από οχυρώσεις που παραμένουν ορατές μέχρι και σήμερα. Τη σημερινή εποχή, κάποια τείχη χτίζονται για να διαχωρίσουν ανθρώπους που ζουν στην ίδια γη και έχουν κοινή εθνικότητα. Πριν από την πτώση του το 1989, το Τείχος του Βερολίνου ήταν το πιο φημισμένο παράδειγμα. Το Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία), η Λευκωσία (Κύπρος) και η Βηθλεέμ (Παλαιστίνη) είναι τρεις πόλεις που ακόμα και σήμερα παραμένουν χωρισμένες από Τείχη. Οι πολίτες τους είτε δεν έχουν πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας τους, είτε υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους όταν περνούν από τη μία πλευρά στην άλλη.

Η ταινία, προσπερνώντας πολιτικές εκτιμήσεις, ρίχνει φως στις ζωές κατοίκων αυτών των τριών πόλεων, οι οποίοι ζουν ανάμεσα σε τείχη. Παρατηρεί διακριτικά πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Ακολουθεί έναν δάσκαλο στη Λευκωσία, ο οποίος ζει στη μία πλευρά του τείχους αλλά διδάσκει στην άλλη. Παρατηρεί τη ζωή μιας μαγαζάτορα στη Βηθλεέμ που μια μέρα ξύπνησε και βρήκε το τείχος δίπλα από το κατάστημά της. Κοιτάζει τη ζωή ενός καθαριστή τζαμιών, του οποίου οι πελάτες ζουν στην άλλη πλευρά του τείχους στο Μπέλφαστ… Αυτές και άλλες περιπτώσεις που εξετάζονται, μας αφήνουν με το ερώτημα τι τελικά επιτυγχάνουν αυτά τα τείχη για τους πολίτες, σε σχέση με το λόγο που χτίστηκαν.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo