Το “Πέρα από τα Σύνορα” ταξιδεύει στην Καβάλα!

Το “Πέρα από τα Σύνορα” ταξιδεύει στην Καβάλα!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα”

ταξιδεύει στην Καβάλα για να προβάλει μερικές από τις καλύτερες ταινίες του!

Από τις 8 ως τις 11 Ιουλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας θα πραγματοποιηθούν οι εξής προβολές:

 

Δευτέρα 8 Ιουλίου 21:30: “The Legend of  the Ugly King”, Huseyin Tabak | Γερμανία, Αυστρία 2018 | 122′

Τον αποκαλούσαν «Αποκρουστικό βασιλιά». Ένας μύθος, ένας ήρωας, ένας θρύλος. Ποιος ήταν ο Γιλμάζ Γκιουνέι; Ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος σκηνοθέτης; Ένας επαναστάτης; Ένας δολοφόνος; Μια ιδιοφυία ή ένας τρελός; Ο νέος σκηνοθέτης Χουσεϊν Ταμπάκ αναζητεί απαντήσεις κάνοντας μια έρευνα για ένα σενάριο σχετικά με τον Κούρδο κινηματογραφιστή από την Τουρκία. Ο Γκιουνέι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης περισσότερο από 100 χρόνια, κυρίως για πολιτικούς λόγους αλλά και για τον φόνο ενός δικαστή. Άρχισε να κάνει ταινίες στη φυλακή. Η πιο γνωστή ταινία του, YOL («Ο δρόμος») κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1982. Ο Ταμπάκ επισκέπτεται διάφορες χώρες όπου συναντά την οικογένεια του Γκιουνέι, τους ηθοποιούς του, κινηματογραφιστές με κύρος όπως ο Μίκαελ Χάνεκε και ο Κώστας Γαβράς, πρώην συγκρατούμενούς του και ανθρώπους στον δρόμο για τους οποίους ο Γκιουνέι εξακολουθεί να παραμένει ένας ήρωας. Όσο πιο βαθιά όμως προχωράει η αναζήτηση του Χουσεϊν, τόσο πιο ανθρώπινος και ευάλωτος παρουσιάζεται ο «Αποκρουστικός βασιλιάς».

 

Τρίτη 9 Ιουλίου 21:30: “It was all just a good dream: the Frenchman from Vukovar”, Branko Ištvančić | Κροατία 2016 | 80′

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Γάλλου εθελοντή στην Κροατία του Jean – Michel Nicolier, που εκτελέστηκε από τα σερβικά στρατεύματα στο Vukovar το 1991. Συγκινητικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει τα γεγονότα από την εποχή του πολέμου στην Κροατία και την άφιξη του νεαρού Γάλλου εθελοντή Jean -Michel Nicolier εκεί . Η ταινία καταγράφει τον αγώνα του Nicolier κατά τη διάρκεια της μάχης του Vukovar καθώς και την αγωνία και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος στην Ovcara . Η ιστορία του παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της μητέρας του Lyliane Fournier, η οποία απελπισμένα αναζητά κάθε δυνατή πληροφορία που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να βρει τη σορό του γιου της.

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 21:30: “Hermana”, Enver Arcak | Τουρκία 2017 | 28′

Μια από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ανατολία βρίσκεται στην Άγκυρα. Η ιστορία της χρονολογείται στον δεύτερο προ Χριστού αιώνα. Τις επόμενες περιόδους μεταναστεύσεις προς την Ανατολία τον 15ο αιώνα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και μεταγενέστερα, συνέβαλαν ώστε τον 2o αιώνα ο αριθμός των μελών της κοινότητας να κορυφωθεί. Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της κοινότητας από την Οθωμανική περίοδο, με επίκεντρο την κοινωνική και οικονομική ζωή της τον 20ό αιώνα.

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 22:00: “Τένεδος – Της Μνήμης και της Λήθης”, Ειρήνη Σαρίογλου & Πάνος Αγγελόπουλος | Ελλάδα 2013

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών σε πρωτότυπη μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και τραγούδι Γιώργου Νταλάρα και Zulfu Livaneli.
Το έργο προκρίθηκε στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου – Οκτώβριος 2013, Λονδίνο.

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου, 21:30: “Ίμβρος- Της Μνήμης και της Λήθης”, Ειρήνη Σαρίογλου & Πάνος Αγγελόπουλος | Ελλάδα 2013

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών σε πρωτότυπη μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και τραγούδι Γιώργου Νταλάρα και Zulfu Livaneli.
Το έργο προκρίθηκε στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου – Οκτώβριος 2013, Λονδίνο.

 

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον θερινό κινηματογράφο Ζέφυρος (Παραλία, δίπλα στο κτίριο της Π.Ε. Καβάλας).

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo