Όροι Συμμετοχής

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Υποβολή Ταινιών

3 Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2023

 1. Η εναρκτήρια ημερομηνία υποβολής ταινιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» ορίζεται ως η 3/1/2023, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ταινιών είναι 30/4/2023.
  Οι ταινίες που θα προκριθούν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά έως την 1/6/2023.
 2. Η ταινία θα πρέπει να είναι παραγωγής των 4 τελευταίων χρόνων (2020-2023). Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού (προκριματική επιτροπή) του Φεστιβάλ, θα προκρίνονται ταινίες οι οποίες θα αποτελούν παγκόσμια, διεθνή ή πανελλαδική πρεμιέρα για το Φεστιβάλ.
 3. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί, εκτός διαγωνιστικού τμήματος, τη σκηνή προβολών του Πανοράματος, στην οποία κάθε χρόνο προβάλλονται εξαιρετικές και αξιόλογες ταινίες τεκμηρίωσης από όλον τον κόσμο, ύστερα από πρόσκληση της διοργάνωσης αυστηρά.
 4. Από το 2022, το Φεστιβάλ θέσπισε τη δεύτερη διαγωνιστική σκηνή προβολών, τη σκηνή μicro. Το μicro θα επικεντρώνεται σε ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, δίνοντας εξέχουσα σημασία στους νέους ή/και ανερχόμενους σκηνοθέτες. Προπτυχιακοί ή/και μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες κινηματογραφικών σχολών από όλον τον κόσμο ενθαρρύνονται να καταθέσουν τις ταινίες τους προς υποψηφιότητα στο μicro. Πεπειραμένοι και επαγγελματίες κινηματογραφιστές ταινιών τεκμηρίωσης μικρού μήκους είναι, επιπλέον, ευπρόσδεκτοι να αποστείλουν αντίστοιχα και τις δικές τους ταινίες στην εν λόγω κατηγορία.
 5. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνεται είτε μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας αίτησης που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ( www.beyondborders.gr), είτε μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway και του επίσημου προφίλ του Φεστιβάλ στην πλατφόρμα.
 6. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν συμπληρώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των υποψήφιων και προς αξιολόγηση ταινιών.
 7. Οι δημιουργοί των ταινιών που θα επιλεχθούν, θα πρέπει να υποβάλουν στο Φεστιβάλ την ταινία τους:
  Διαδικτυακά : Θα πρέπει να δημιουργηθεί λογαριασμός Gmail, ώστε να λάβουν σύνδεσμο για να αποστείλουν τo υλικό σε φάκελο του Google Drive.

  Συγκεκριμένα:
   • Ελληνόφωνες ταινίες, στις οποίες ακούγεται μόνο η ελληνική γλώσσα:
    Κόπια με «καμμένους» (hardcoded) αγγλικούς υπότιτλους πάνω στην εικόνα. 
    Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους χρονισμένους, σε .srt μορφή.
    Προσοχή: το αρχείο .srt πρέπει να συμφωνεί με το frame rate της ταινίας. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα αποκλείεται.
   • Ελληνόφωνες ταινίες, στις οποίες ακούγονται και άλλες γλώσσες:
    Κόπια χωρίς υπότιτλους («καθαρή»).
    Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους (για ολόκληρη την ταινία) χρονισμένους, σε .srt μορφή. Ξεχωριστό αρχείο με τους ελληνικούς υπότιτλους (για τα σημεία όπου χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη γλώσσα από την ελληνική) χρονισμένους, σε .srt μορφή.
    Προσοχή: τα αρχεία .srt πρέπει να συμφωνούν με το frame rate της ταινίας. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα αποκλείεται.
   • Μη ελληνόφωνες ταινίες:
    Κόπια χωρίς υπότιτλους («καθαρή»).
    Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους χρονισμένους, σε .srt μορφή.
   • Trailer με αγγλικούς υπότιτλους για προωθητικό σκοπό.
   • Υπογεγραμμένη Δήλωση από τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη.
 8. Η κόπια της ταινίας που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, θα πρέπει να έχει τις εξής προδιαγραφές:
  • File format / Τύπος αρχείου: mp4
  • Encoding /κωδικοποίηση : H.264
  • Resolution / Ανάλυση: 1920×1080
  • Aspect ratio/ Αναλογία εικόνας : 16:9
  • Scan type/ Τύπος σάρωσης: Progressive
  • Bit rate/ Ρυθμός μετάδοσης δεδομένων : 10 – 12Mbps
  • Frame rate/Ρυθμός καρέ : 25 fps ή 30 fps
  • Audio / Ήχος: AΑC, Bit Rate: 256 – 320 Kbps, Sample Rate: 48 kHz
 9. Το Φεστιβάλ δεν παρέχει κόμιστρα προβολών (screening fees) για τις τελικές επιλογές ταινιών. Οι ταινίες δύναται να αποσπάσουν χρηματικό έπαθλο σε περίπτωση νίκης ενός από τα δέκα βραβεία του Φεστιβάλ.
 10. Το κόστος υποψηφιότητας για έκαστη υποψηφιότητα μέσω FilmFreeway ορίζεται στα 3 ευρώ και είναι δωρεάν για όσους/όσες αποτελούν Gold Members της πλατφόρμας.
 11. Οι ταινίες που θα επιλεχθούν, θα πρέπει να αποσταλούν στο σύνδεσμο του Google Drive που θα λάβετε από την διοργάνωση έως τις 21/6/2023.
 12. Οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν, μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά φωτογραφίες, αφίσες, δελτία τύπου κλπ, για προωθητικό σκοπό στο σύνδεσμο του Google Drive.
 13. Τα αρχεία θα πρέπει να αποσταλούν στο σύνδεσμο του Google Drive που θα λάβετε από το Φεστιβάλ.
 14. Οι κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες της κινηματογραφικής/τηλεοπτικής βιομηχανίας αποφασίζουν και απονέμουν τα εξής βραβεία:
  • Καλύτερο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ
  • Καλύτερο Κοινωνικό Ντοκιμαντέρ
  • Καλύτερο Πολιτικό Ντοκιμαντέρ
  • Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ ( Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
  • Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ΥΠ.ΕΞ.)
  • Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (ΕΚΟΜΕ)
  • Βραβείο FIPRESCI
  • Χρυσό Φοίνικα μicro
  • Αργυρό Φοίνικα μicro
  • Χάλκινο Φοίνικα μicro
 15. Το Φεστιβάλ λόγω του διασυνοριακού του χαρακτήρα διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει τις βραβευμένες και υποψήφιες ταινίες τρεις φορές ακόμα μετά το πέρας της επίσημης διοργάνωσης.
 16. Η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» συνεπάγεται με την αποδοχή όλων των ανωτέρω άρθρων.
 17. Σε περίπτωση επιλογής της ταινίας σας στο τμήμα μicro, συμφωνείτε να προβληθεί για χρονικό διάστημα πέντε χρόνων (Οκτώβριο 2023-2028) σε ειδική προβολή στο γερμανικό κανάλι, Phoenix/ZDF.
 18. Η ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης του Φεστιβάλ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
 19. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις.
 20. Μέρος του Φεστιβάλ θα κινηματογραφηθεί για τον σκοπό της διατήρησης αρχειακού υλικού του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα» και για την προώθησή του στο ευρύ κοινό. Το κοινό ή οι συμμετέχοντες των οποίων η παρουσία θα είναι εμφανής στα μέρη αυτά δεν έχουν το δικαίωμα να εγείρουν καμία απαίτηση από την εταιρεία διοργάνωσης.
 21. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις στους χορηγούς επικοινωνίας και να φωτογραφίζονται εφόσον αυτό τους ζητηθεί.
 22. Οι τελικές επιλογές, θα πρέπει να έχουν επισυνάψει στο Google Drive και ολοκληρωμένο προωθητικό υλικό (press kit), όπως και επίσημη αφίσα, η οποία θα τοποθετηθεί στον επίσημο κατάλογο προβολών και δράσεων του Φεστιβάλ.
 23. Το Φεστιβάλ μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αποσπάσματα της ταινίας ή του trailer για προωθητικούς σκοπούς.
 24. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιοδήποτε υλικό που δεν είναι σχετικό με το χαρακτήρα και τους σκοπούς του προγράμματος του Φεστιβάλ.
 25. Το Φεστιβάλ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το πρόγραμμα προβολών των ταινιών (μέρα και ώρα) και δύναται να οργανώσει προβολές των ταινιών σε οποιοδήποτε χώρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
 26. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, εάν αυτή δεν έχει συμπληρωθεί άρτια ή αν το υλικό δε φτάσει εντός της καταληκτικής ημερομηνίας στα γραφεία του Φεστιβάλ.
 27. Οι σκηνοθέτες, των οποίων η ταινία θα προκριθεί στο Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν από το Φεστιβάλ στο Καστελλόριζο (έξοδα μετάβασης & διαμονής).

Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα»

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo