Παράλληλες Εκδηλώσεις

Έκθεση Φωτογραφίας “Οι ANZAC στην Ελλάδα στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στο 4ο Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Έκθεση Φωτογραφίας “Οι ANZAC στην Ελλάδα στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” από την Πρεσβεία της Αυστραλίας στο 4ο Φεστιβάλ Καστελλορίζου

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα” 2019 (25/8 – 1/9/2019) θα φιλοξενήσει Έκθεση Φωτογραφίας για τους Anzacs με την ευγενική παραχώρηση και επιμέλεια της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα.

Ο όρος ‘Anzac’ αναφέρεται στο Εκστρατευτικό Σώμα Στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Στις 25 Απριλίου 1915 στρατιώτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πήραν μέρος στη συμμαχική εκστρατεία που ξεκίνησε από τη Λήμνο με στόχο την κατάληψη της χερσονήσου της Καλλίπολης. Οι στρατιώτες αυτοί έγιναν γνωστοί ως Anzacs και η υπερηφάνεια τους για αυτό το όνομα παραμένει εξίσου δυνατή έως σήμερα. Ενώ η εκστρατεία της Καλλίπολης απέτυχε ως προς τους στρατιωτικούς της στόχους, ο όρος Anzac έφτασε να αναφέρεται στις αρετές που επέδειξαν οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκστρατείας και των επόμενων μαχών: θάρρος, προσφορά, αυταπάρνηση, συντροφικότητα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Anzacs υπηρέτησαν για να υπερασπιστούν την Ελλάδα, μεταξύ άλλων και κατά τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941. Οι νοσοκόμες της Αυστραλιανής Στρατιωτικής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας παρείχαν κρίσιμες ιατρικές υπηρεσίες, συχνά κάτω από σκληρές συνθήκες, εργαζόμενες σε νοσοκομεία όπως σε αυτό που είχε στηθεί κάτω από σκηνές στη Λήμνο.

Εκείνα τα χρόνια, οι Anzacs σφυρηλάτησαν μακροχρόνιους δεσμούς με τους ντόπιους οι οποίοι με απεριόριστη γενναιοδωρία, θάρρος και συχνά ακόμα και με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο τους προσέφεραν καταφύγιο, προστασία και τροφή. Στην Ελλάδα, οι Anzacs πέρασαν, επίσης, πολύτιμες στιγμές ανάπαυλας και ανάρρωσης. Αυτή η συλλογή φωτογραφιών προσφέρει μια ματιά σε στιγμές των Anzacs στην Ελλάδα – στιγμές που μοιράστηκαν με τους συντρόφους τους και στιγμές που μοιράστηκαν με τους ντόπιους, οι οποίοι έγιναν φίλοι τους. Αυτές οι αναμνήσεις έχουν γραφτεί στην ιστορία. Αποτελούν πλέον κομμάτι της θαλερής φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας.  

 

Πρόγραμμα Έκθεσης | Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης

Εγκαίνια: Κυριακή 25 Αυγούστου 18:30, Επιτετραμμένος Πρεσβείας Αυστραλίας Jon Philp

Δευτέρα 26 Αυγούστου – Σάββατο 31 Αυγούστου: 10:00-13:00 & 18:00-20:00

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου: 10:00-13:00

 

Anzac sthn ellada 1 Anzac sthn ellada 2 Anzac sthn ellada 3

 

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μπουμπουλίνας 1 15351, Παλλήνη Αττικής,
Τήλ: 210 66 69 140 και 210 66 69 131.
e-mail: info@beyondborders.gr & info@idisme.gr

Tο Φεστιβάλ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ αποτελεί διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

idisme logo