Κριτική Επιτροπή επίσημου διαγωνιστικού τμήματος
Peter Arens – Υπεύθυνος του προγράμματος Ιστορίας και Επιστήμης, ZDF Γερμανική Ραδιοτηλεόραση (Πρόεδρος της Επιτροπής)
Γεννήθηκε το 1961 στο Gerolstein της Γερμανίας. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία, Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Μάιντς (Γερμανία) και στην Τουλούζη (Γαλλία). Μπήκε στη γερμανική τηλεόραση ZDF ως συγγραφέας, μοντέρ και παραγωγός πολλών ντοκιμαντέρ. Από το 1997, είναι υπεύθυνος για τη σειρά ντοκιμαντέρ υψηλών προδιαγραφών «Terra X» στο primetime του ZDF (επιστήμη, ιστορία και φύση). Έχει κάνει διεθνείς συμπαραγωγές με συνεργάτες όπως BBC, arte και ORF, ενώ έχει εκδώσει πολλά βιβλία για τη γερμανική και ευρωπαϊκή ιστορία. Από το 2007, είναι κοσμήτορας του προγράμματος «Τηλεοπτική Δημοσιογραφία» στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Φαίδρα Βόκαλη- Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματοφράφου, Σκηνοθέτις / Παραγωγός
Η Φαίδρα Βόκαλη σπούδασε Πιάνο, Οικονομικά και Θεωρία Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα και έκανε σπουδές κινηματογράφου στο University College του Λονδίνου με κρατική υποτροφία από το ΙΚΥ. Έχει εργαστεί στην παραγωγή ταινιών, στην κριτική και σε Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Φερινού Κινηματογράφου Αθήνας). Το 2012 ανέλαβε τη Διεύθυνση Οργάνωσης της Marni Films δημιουργώντας αρκετές ταινίες ως παραγωγός μέχρι το 2019. Είναι απόφοιτος των EAVE Producers Workshop και Torino Film Lab. Οι ταινίες της (Suntan, Afterlov και άλλες) έχουν βραβευθεί και προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων εκείνα του Rotterdam, SXSW, Locarno, Edinburgh, New York LUX κ.α. Είναι μέλος του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας στην Αθήνα όπου έχει παρακολουθήσει διαλέξεις και έχει εκπονήσει μονογραφίες σε σχέση με τη διαθεματικότητα και την προφορική queer ιστορία. Ανήκει στην ομάδα Artworks και τώρα βρίσκεται στην ολοκλήρωση της πρώτης της μικρού μήκους ταινίας ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος με τίτλο «Enomena». Από τον Φεβρουάριο του 2021 διατελεί Διευθύντρια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Marco Gastine- Σκηνοθέτης και Παραγωγός
Γεννήθηκε στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1979. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Το 2003, ίδρυσε την εταιρία παραγωγής Minimal Films, που ανέλαβε την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ του και ταλαντούχων Ελλήνων ντοκιμαντερίστων. Ανέλαβε επίσης διεθνείς συμπαραγωγές με ARTE, France Télévisions, CNC κ.α. Από το 2010, διδάσκει ντοκιμαντέρ σε ελληνικά και διεθνή εργαστήρια (MFI, StoryDoc, Γαλλικό Ινστιτούτ). Διδάσκει επίσης στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ “Hellas Doc” και τέως Πρόεδρος της. Πιο πρόσφατες δουλειές του αποτελούν: «Ο κωφός σκύλος» (σε ανάπτυξη, 2023), «Μέχρι τη θάλασσα» (2019), «24h EUROPE», ντοκιμαντέρ, ελληνικό επεισόδιο (30’) ενός 24ωρου ντοκιμαντέρ για το ARTE (2018), «NIKOS BELOYANNIS», επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αφανείς Ήρωες» του ARTE (2016), «Δημοκρατία, Ο δρόμος του σταυρού» (2012) και πολλά άλλα.
Danae Elon – Επίκουρη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen’s, Σκηνοθέτις / Σεναριογράφος
Η Danae Elon είναι βραβευμένη δημιουργός ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και κινηματογραφίστρια. Η μικρού μήκους ταινία της «Life of A Dog» επιλέχθηκε από το CBC Gem ως μέρος της φιλανθρωπικής δράσης στήριξης των καλλιτεχνών από τα μέτρα του Covid, μέσα σε πλήθος 4.000 συμμετοχών. Η ταινία «Life of A Dog» αποτέλεσε τελική υποψηφιότητα στη κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ των βραβείων Gala Quebec Iris. Οι ταινίες της «Another Road Home» 2004, «Partly Private» 2007, «P.S Jerusalem» 2015 και «The Patriarch’s Room» 2017(Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Beyond Borders 2021, Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Toronto Jewish Film Festival, Orpheus Award LA Greek Film Festival) έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Berlinale, Tribeca, IDFA, Hot Docs, Melbourne IFF, Human Rights watch FF, FIPA, Leipzig κ.α. Ήταν υπεύθυνη προγράμματος του The Cinema South Film Festival και επί του παρόντος είναι υπεύθυνη διαλογής για το διαδικτυακό πρόγραμμα VOD της πλατφόρμας TENK. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen’s, στο τμήμα Κινηματογράφου και ΜΜΕ.
Uri Cohen - Επίκουρος Καθηγητής Εβραϊκής και Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Tel Aviv.
Ο Uri Cohen είναι επίκουρος καθηγητής Εβραϊκής και Ιταλικής Λογοτεχνίας στo Πανεπιστήμιου του Tel Aviv και διευθυντής του ιδρύματος Porter for Poetics and Semiotics. Έχει επιμεληθεί και συντάξει ποικίλα βιβλία (μονογραφίες και συλλογικούς τόμους) και επιστημονικά άρθρα με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από ζητήματα κοινωνικής και λογοτεχνικής θεωρίας, ενώ ενδιαφέρεται και για την ακαδημαϊκή έρευνα γύρω από τις σπουδές κινηματογράφου. Το 2004 έγραψε ανέλαβε το σενάριο και την επιστημονική έρευνα του ντοκιμαντέρ « Traces of Ida Fink», το οποίο προβλήθηκε στο Jerusalem Film Festival.
Κριτική Επιτροπή Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου / FIPRESCI
Βασίλης Κεχαγιάς
Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1962 στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε οδοντιατρική, την οποία και ασκεί. Ασχολείται ενεργά με την κριτική κινηματογράφου από το 1982, ενώ είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου από το 1984. Από το 2019 διατελεί Πρόεδρός της. Χρημάτισε Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου από το 2005 ως και το 2010, ενώ στο ενδιάμεσο, εκτός από την κριτική κινηματογράφου, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και ως παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών στην ΕΡΤ 3 και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ.
Janet Baris
Γεννήθηκε το 1982. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 2004. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη της Επικοινωνίας» στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Σχολή Επικοινωνίας. Αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα το 2006 με τη θέμα διπλωματικής «Το κινηματογραφικό αντικείμενο και η δύναμη της παρατήρησης». Άρθρα της, βασισμένα στην ανάλυση ταινία-σκηνοθέτη και σε κριτικές αξιολογήσεις και σχολιασμούς, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Πήρε το διδακτορικό της με τη διατριβή «Σύγχρονος Τουρκικός Κινηματογράφος και Μελαγχολία» τον Αύγουστο του 2013. Είναι μέλος της SİYAD (Ένωση Τούρκων Κριτικών Κινηματογράφου) από τον Μάιο του 2008 και της FIPRESCI από το 2010. Σήμερα διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Altinbas ως Επίκουρη Καθηγήτρια.
Pabloc Garccía Conde
Ο Pabloc Carcia είναι προγραμματιστής κινηματογράφου, κριτικός κινηματογράφου, δάσκαλος ιστορίας και σκηνοθέτης με έδρα την Ισπανία. Υπήρξε προγραμματιστής ταινιών στο Dart Festival της Βαρκελώνης. Επίσης έχει υπάρξει μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνή φεστιβάλ από της Ρωσίας, της Αρμενίας, του Ισημερινού και της Ισπανίας και μέλος επιτροπών επιλογής στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για την Τέχνη (Καναδάς), στο La Casa Cine Fest (Εκουαδόρ) και στο Golden Apricot IFF (Αρμενία). Είναι μέλος του Creative Armenia Network, του Γαλλικού Συνδικάτου Κριτικών Κινηματογράφου, της IAEC (που διοργανώνει τα βραβεία FEROZ στην Ισπανία) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Έχει συν-σκηνοθετήσει το «2801», το οποίο απέσπασε βραβείο στα Βραβεία Νεότητας της Salamanca (Ισπανία) και επιλέχθηκε σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Ο Φωτογράφος και η Σκιά του. Ένα πορτρέτο του Gagik Harutyunya» έχει επιχορηγηθεί από το Creative Armenia Network και έκανε πρεμιέρα στο 40ο International Festival of Films on Art (FIFA).
Κριτική Επιτροπή μICRO
Jean-Christoph Caron - Διευθυντής PHOENIX (πρόεδρος της επιτροπής)
Ο Jean-Christoph είναι επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού PHOENIX. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία ταινιών, όπως το The Great Crash of Lehman Brothers (Γερμανικό Βραβείο Επιχειρηματικής Δημοσιογραφίας 2010), Death Flight Pan AM 103 (Prix Europa 2014), The Oppenheimer Files (Hesse Film Award) 2018) και το Secret Life of James Bond που πραγματοποίησε μια ειδική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κολωνίας 2020. Τα πρόσφατα έργα του είναι ντοκιμαντέρ υπό τη μορφή επεισοδίων The Body Language of the Powerful (phoenix 2017-2019) και το What If …? που αφορούν στην εναλλακτική ιστορία (phoenix 2017-2020). Ο Jean-Christoph δημιουργεί τα ντοκιμαντέρ που θέτουν στο επίκεντρο την ιστορία και την επιστήμη ή βαθύτερες αναλύσεις του πολιτικού κόσμου. Επί του παρόντος ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την Κρητική αντίσταση και για τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Κρήτη.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης - Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Γεννήθηκε στα Χανιά όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει κύκλους σπουδών στην δημοσιογραφία, στην διοίκηση μονάδων πολιτισμού, τον κινηματογράφο και την διοίκηση φορέων Κοινωνικής Οικονομίας. Από το 1995 δίδαξε σε δομές της τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί σε έντυπα, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Από το 2002 διευθύνει την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης την εφημερίδα γνώμης και πολιτισμού «Πυξίδα της Πόλης» και τις ομώνυμες εκδόσεις. Από το 2000 ασχολείται με τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα με την εκπαιδευτική του διάσταση. Έχει συμμετάσχει στην παράγωγη σημαντικών ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικών ταινιών, βιβλίων καθώς και στην διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων. Έχει συνυπογράψει το σενάριο στο ντοκιμαντέρ Άλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.Το 2018 έκανε την έρευνα και έγραψε το σενάριο για το Ντοκιμαντέρ «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς» το οποίο συν-σκηνοθετεί. Επίσης υπογράφει την σκηνοθεσία στις ταινίες μικρού μήκους «Άστρικας 1945, η τελευταία μάχη», «Το Αρχαιότερο Δέντρο Ελιάς», «Μαρίκα γιατί να φοβάσαι» . Έχει την διεύθυνση παραγωγής σε περίπου 80 εκπαιδευτικές ταινίες ενώ φέρει την ευθύνη έκδοσης σε περίπου 70 τίτλους βιβλίων.
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και έργων πολυμέσων. Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αθήνα και Κινηματογράφο και διαδραστικά πολυμέσα στο Παρίσι. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Eικαστικές Tέχνες και την Tεχνολογία της Eικόνας, Πανεπιστήμιο PARIS VIII. Διατριβή Arts et Sciences de l'Art, Πανεπιστημίου Paris I, Panthéon Sorbonne. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην σκηνοθεσία και παραγωγή πάνω από 40 ντοκυμαντέρ και διαδραστικών πολυμέσων με θεματολογία σχετική με την αρχιτεκτονική, την πόλη, και την τέχνη. Από το 1999, διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι μέλος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Claudia Schreiner - Επικεφαλής του Masterschool, Documentary Campus στο Βερολίνο και Μόναχο.
Σπούδασε Ιστορία στην Κολωνία της Γερμανίας και στη Νέα Υόρκη. Έλαβε το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο Columbia και το Διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Εργάστηκε ως τηλεοπτικός δημοσιογράφος για τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF και ARD. Έως το 2017: Επικεφαλής Προγράμματος, Πολιτισμού και Επιστήμης στο ARD/MDR, Λειψία. Υπεύθυνη για τη ζωντανή μετάδοση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τηλεοπτικών περιοδικών και για την ανάπτυξη και παραγωγή ντοκιμαντέρ (ιστορία, επιστήμη, κοινωνία, τέχνες, φύση και άγρια ζωή) και δημιουργικών ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Το τμήμα της ξεκίνησε και ήταν συνεργάτης σε πολλές βραβευμένες διεθνείς συμπαραγωγές– όπως το «Under the Sun» του Ρώσου κινηματογραφιστή Vitaly Mansky, το «Night will fall» του Andrew Singer και το «Rabbit á la Berlin» του Bartek Konopk. Το 2017 άφησε το MDR και ανέλαβε τη θέση ως Υπεύθυνη Σπουδών στο Documentary Campus Masterschool – ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης για κινηματογραφιστές.
Ευανθία Παπαδάτου
Η Ευανθία Παπαδάτου γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιώς «Ιωάννα Ντ’ Αρκ» και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών το 1981. Στη συνέχεια, απέκτησε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στο Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre και το 1983 από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών στην «Ιδεολογία και Πολιτικά Συστήματα». Έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια γαλλικών, ως Διερμηνέας και εμψυχώτρια σε προγράμματα της γαλλικής ραδιοφωνίας τηλεόρασης και από το 1984 υπηρετεί στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελλόριζο από την πρώτη του χρονιά και συνέβαλε στην καθιέρωση του Ειδικού Βραβείου Οδυσσέας, για την καλύτερη ταινία και για την υποστήριξη Ελλήνων σκηνοθετών της διασποράς.