Our 2023 Guests
-
Giuseppe Cederna
Giuseppe Cederna Actor, writer and traveler
Ο Giuseppe Cederna είναι ηθοποιός, συγγραφέας και ταξιδευτής.
Πρωταγωνιστής της ταινίας «Mediterraneo» του Γ. Σαλβατόρες, που τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1992, στον κινηματογράφο συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους Σκόλα, Μπελόκιο, Κομεντσίνι, Μονιτσέλι, τους αδερφούς Ταβιάνι, Σολντίνι, Μπρίτσι, Ρομπ Μάρσαλ, Τζιάνι Αμέλιο.
Στο θέατρο ερμήνευσε κλασσικά και μοντέρνα κείμενα: από τον «Αμαντέους» μέχρι τον «Βυσσινόκηπο», από τον Μπρεχτ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον «Μότσαρτ: το όνειρο ενός κλόουν» στις μεσογειακές μεταναστεύσεις του Τζιανμαρία Τέστα στο «Σε αυτή την πλευρά της θάλασσας», μέχρι την Οδύσσεια του Ομήρου.
Χωρίς να ξεχνά τα ποιητικά και υπεράνθρωπα πάθη του, ταξίδεψε από τα Ιμαλάια μέχρι τη Βαλτελίνα, από το Θιβέτ ως τα νησιά του Αιγαίου μέσω Λεοπάρντι, Καβάφη, Τζον Μπέργκερ, Βισλάβα Σιμπόρσκα και Γουόλτ Γουίτμαν.
Έχει γράψει και δημοσιεύσει το «Il Grande Viaggio» («Το μεγάλο ταξίδι», Feltrinelli) ένα προσκύνημα των Ιμαλαΐων στις πηγές του Γάγγη. “Piano Americano” (“Close Medium Shot”, Feltrinelli); «Ticino, le voci del Fiume» («Ticino, οι φωνές του ποταμού», Excelsior 1881).
-
Matteo Campagnolo
Αφού σπούδασε ιστορία και την Αρχαιολογία στη Βενετία, τη Νάπολη και την Αθήνα (στη συνέχεια συνέχισε στη Γενεύη και το Παρίσι), ο Matteo Campagnolo ήταν μέλος της ομάδας επιστημονικών συντακτών των Μητρώων της Εταιρείας Ποιμενικών της Γενεύης, υπό τη διεύθυνση του καθ. Louis Binz και Alain Dufour. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου και δίδαξε κλασικές γλώσσες.
Από το 1995 έως το 2017, ήταν επιμελητής του Νομισματικού Γραφείου της Γενεύης και υπεύθυνος για τα νομισματικά ευρήματα στο Καντόνι.
Από το 2005, είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Σχολή Γραμμάτων, Τμήμα Επιστημών της Αρχαιότητας), όπου διδάσκει ένα εισαγωγικό μάθημα στην αρχαία νομισματική, σε σχέση με τη διδασκαλία της κλασικής αρχαιολογίας και της αρχαίας ιστορίας.
-
Μαριάννα Οικονόμου
Η Μαριάννα Οικονόμου είναι σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε ανθρωπολογία, φωτορεπορτάζ και παραγωγή ταινιών στο Λονδίνο. Σκηνοθετεί σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση και δημιουργικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής με ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όπως το BBC, το ARTE και το YLE .Οι ταινίες της έχουν λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει λάβει βραβεία για τα ντοκιμαντέρ: The School, My Place in the Dance, Please Listen Me, Bells, Threads And Miracles, Twelve Neighbours, Food for Love και το The Longest Run που ήταν επίσης υποψήφιο στα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2016. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ, When tomatoes met Wagner, έκανε πρεμιέρα στο Berlinale και έχει επιλεγεί επίσημα σε περισσότερα από 80 φεστιβάλ παγκοσμίως (Visions du Reel, Sydney, DocBarcelona, Docaviv, Sarajevo, κ.λπ.). Ήταν η επιλογή της Ελλάδας για τα Όσκαρ του 2020 στην κατηγορία ξένων ταινιών. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
-
Γεωργιάννα Νταλάρα
Αριστούχος του πανεπιστημίου Brown (ΒΑ Θέατρο και Λογοτεχνία) κι απόφοιτος της RADA (MA Text and Performance) και πιστοποιημένη δασκάλα Γιόγκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός από το 2009 και ως εικαστικός και δασκάλα Γιόγκα από το 2020. Διδάσκει ιδιαίτερα μαθήματα και μικρά γκρουπ σε σπίτια και εξωτερικούς χώρους.
-
Σταύρος Ψυλλάκης
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1954. Πτυχιούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Σπούδασε στη Σχολή Σκηνοθεσίας Ε. Χατζίκου στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του πάνω στο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN στο Παρίσι, με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με Σκηνοθεσία & παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το μέσα φως, Τιμητική Διάκριση (9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας & 2Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2015) και Ολυμπία, Βραβείο Κοινού (17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015), Μικρές Ιστορίες Ρομά (2014) κ.α
-
Danae Elon
Documentary filmmaker
Η Dane Elon είναι εισηγήτρια του κινηματογραφικού εργαστηρίου Beyond Storytelling, που διεξάγεται από το 2023 στο πλαίσιο παράλληλων δράσεων του Beyond Borders. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής του Κυρίως Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Beyond Borders.
Είναι βραβευμένη δημιουργός ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και κινηματογραφίστρια. Η μικρού μήκους ταινία της «Life of A Dog» επιλέχθηκε από το CBC Gem ως μέρος της φιλανθρωπικής δράσης στήριξης των καλλιτεχνών από τα μέτρα του Covid, μέσα σε πλήθος 4.000 συμμετοχών. Η ταινία «Life of A Dog» αποτέλεσε τελική υποψηφιότητα στη κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ των βραβείων Gala Quebec Iris. Οι ταινίες της «Another Road Home» 2004, «Partly Private» 2007, «P.S Jerusalem» 2015 και «The Patriarch’s Room» 2017(Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Beyond Borders 2021, Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Toronto Jewish Film Festival, Orpheus Award LA Greek Film Festival) έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Berlinale, Tribeca, IDFA, Hot Docs, Melbourne IFF, Human Rights watch FF, FIPA, Leipzig κ.α. Ήταν υπεύθυνη προγράμματος του The Cinema South Film Festival και επί του παρόντος είναι υπεύθυνη διαλογής για το διαδικτυακό πρόγραμμα VOD της πλατφόρμας TENK. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen’s, στο τμήμα Κινηματογράφου και ΜΜΕ.