Όροι συμμετοχής

Ο προγραμματισμός και το ενδιαφέρον του Φεστιβάλ εστιάζουν σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, σύγχρονα ή μη, με την ανάδειξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει με κάθε διασυνοριακό πυρήνα προβληματισμού που αντανακλά τις ανησυχίες της σύγχρονης κινηματογραφικής τέχνης, υπό οποιαδήποτε εικαστική μορφή.

3 Ιανουαρίου – 30 Απριλίου 2024

 1. Η εναρκτήρια ημερομηνία υποβολής ταινιών για την 9 η έκδοση του Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ορίζεται ως η 03/01/2024, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ταινιών είναι 30/04/2024. Η διοργάνωση δεν θα δέχεται υποβολές πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας.
  Οι ταινίες που θα προκριθούν στο Φεστιβάλ θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά έως τις 10/06/2024.
 2. Η ταινία θα πρέπει να είναι παραγωγής των 3 τελευταίων χρόνων (2022-2024). Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού (προκριματική επιτροπή) του Φεστιβάλ, θα προκρίνονται ταινίες οι οποίες θα αποτελούν παγκόσμια, διεθνή ή ελληνική πρεμιέρα για το Φεστιβάλ.
 3. Ταινίες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν και έχουν απορριφθεί δεν θα εξετάζονται εκ νέου από τη διοργάνωση.
 4. Η κατάθεση των υποψήφιων ταινιών  θα γίνεται αποκλειστικά είτε μέσω της συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας αίτησης που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.beyondborders.gr), είτε μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway και του επίσημου προφίλ του Φεστιβάλ στην πλατφόρμα.
 5. Το κόστος υποψηφιότητας για έκαστη συμμετοχή μέσω FilmFreeway ανέρχεται στα 5 ευρώ για το Main Competition και στα 3 ευρώ για το μicro Competition.
 6. Οι σκηνοθέτες, των οποίων η ταινία θα προκριθεί στο Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν από τη διοργάνωση στο Καστελλόριζο (μέρος των εξόδων μετάβασης & διαμονής).
 7. Από το 2022, το Φεστιβάλ θέσπισε τη δεύτερη διαγωνιστική σκηνή προβολών, τη σκηνή μicro. Το μicro θα επικεντρώνεται σε ταινίες τεκμηρίωσης μικρού μήκους, δίνοντας εξέχουσα σημασία στους νέους ή/και ανερχόμενους σκηνοθέτες. Προπτυχιακοί ή/και μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες κινηματογραφικών σχολών από όλον τον κόσμο ενθαρρύνονται να καταθέσουν τις ταινίες τους προς υποψηφιότητα στο μicro. Πεπειραμένοι και επαγγελματίες κινηματογραφιστές ταινιών τεκμηρίωσης μικρού μήκους είναι, επιπλέον, ευπρόσδεκτοι να αποστείλουν αντίστοιχα και τις δικές τους ταινίες στην εν λόγω κατηγορία. Στην εν λόγω κατηγορία θα γίνονται δεκτές ταινίες έως τριάντα (30) λεπτά. Αποκλειστικά δεκτές θα γίνονται όσες ταινίες αποτελούν την πρώτη (1), δεύτερη (2) ή τρίτη (3) ταινία του υποβαλλόμενου σκηνοθέτη.
 8. Σε περίπτωση επιλογής ή/και βράβευσης της ταινίας σας στο τμήμα μicro, συμφωνείτε να προβληθεί για χρονικό διάστημα πέντε χρόνων (Οκτώβριο 2024-2029) σε ειδική προβολή στο γερμανικό κανάλι, Phoenix/ZDF, όπως επίσης και στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων.
 9. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν συμπληρώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των υποψήφιων και προς αξιολόγηση ταινιών.
 10. Οι δημιουργοί των ταινιών που θα επιλεχθούν, θα πρέπει να υποβάλουν στο Φεστιβάλ την ταινία τους: Διαδικτυακά.
  Συγκεκριμένα:
  • Ελληνόφωνες ταινίες, στις οποίες ακούγεται μόνο η ελληνική γλώσσα:
   Κόπια με «καμμένους» (hardcoded) αγγλικούς υπότιτλους πάνω στην εικόνα. 
   Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους χρονισμένους, σε srt μορφή.
   Προσοχή: το αρχείο srt πρέπει να συμφωνεί με το frame rate της ταινίας. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα αποκλείεται.
  • Ελληνόφωνες ταινίες, στις οποίες ακούγονται και άλλες γλώσσες:
   Κόπια χωρίς υπότιτλους («καθαρή»).
   Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους (για ολόκληρη την ταινία) χρονισμένους, σε .srt μορφή. Ξεχωριστό αρχείο με τους ελληνικούς υπότιτλους (για τα σημεία όπου χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη γλώσσα από την ελληνική) χρονισμένους, σε .srt μορφή.
   Προσοχή: τα αρχεία .srt πρέπει να συμφωνούν με το frame rate της ταινίας. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα αποκλείεται.
  • Μη ελληνόφωνες ταινίες:
   Κόπια χωρίς υπότιτλους («καθαρή»).
   Ξεχωριστό αρχείο με τους αγγλικούς υπότιτλους χρονισμένους, σε .srt μορφή. 
   Προσοχή: τα αρχεία srt πρέπει να συμφωνούν με το frame rate της ταινίας. Διαφορετικά, η συμμετοχή θα αποκλείεται.
 11. Η κόπια της ταινίας που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, θα πρέπει να έχει τις εξής προδιαγραφές:
  • File format / Τύπος αρχείου: mp4
  • Encoding /κωδικοποίηση : H.264
  • Resolution / Ανάλυση: 1920×1080
  • Aspect ratio/ Αναλογία εικόνας : 16:9
  • Scan type/ Τύπος σάρωσης: Progressive
  • Bit rate/ Ρυθμός μετάδοσης δεδομένων : 10 – 12Mbps
  • Frame rate/Ρυθμός καρέ : 25 fps ή 30 fps
  • Audio / Ήχος: AΑC, Bit Rate: 256 – 320 Kbps, Sample Rate: 48 kHz
  • Σε περίπτωση που η υποβληθείσα ταινία αποσπάσει βραβείο, μπορεί να ζητηθεί από την διοργάνωση  η ταινία σε μορφή DCP. Ο/Η σκηνοθέτης ή/και παραγωγός θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τον εν λόγω τύπο αρχείου, αν και εφόσον ζητηθεί από τη διοργάνωση.
 12. Οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν, θα πρέπει, εκτός της ταινίας με τις άνωθεν προδιαγραφές, να στείλουν ένα Press Kit που θα περιλαμβάνει:
  • σύντομο βιογραφικό σκηνοθέτη (3 γραμμές) 
  • credits και λεπτομέρειες παραγωγής (συντελεστές, χώρα, έτος, διάρκεια)
  • περίληψη της ταινίας στα Ελληνικά και Αγγλικά (έως 100 λέξεις)
  • stills της ταινίας (300dpi, 7cm x 3,5cm)
  • trailer της ταινίας (αν υπάρχει)
  • δήλωση παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων προς προβολή, του σκηνοθέτη και του παραγωγού
 13. Τα αρχεία θα πρέπει να αποσταλούν σε ειδικά διαμορφωμένο φάκελο του Google Drive, που θα λάβετε από το Φεστιβάλ.
 14. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης όλου του υλικού (ταινίας και Press Kit) είναι έως τις 20/06/2024.
 15. Οι κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από καταξιωμένους επαγγελματίες της κινηματογραφικής/τηλεοπτικής βιομηχανίας αποφασίζουν και απονέμουν τα εξής βραβεία:
  • Χρυσό Στεφάνι Μεγίστης – Grand Prix
  • Αργυρό Στεφάνι Μεγίστης
  • Χάλκινο Στεφάνι Μεγίστης
  • Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ ( Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
  • Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ΥΠ.ΕΞ.)
  • Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (ΕΚΟΜΕ)
  • Βραβείο FIPRESCI
  • Βραβείο #ThisisEU
  • Χρυσό Φοίνικα μicro
  • Αργυρό Φοίνικα μicro
  • Χάλκινο Φοίνικα μicro
 16. Το Φεστιβάλ λόγω του διασυνοριακού του χαρακτήρα, διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει τις βραβευμένες ταινίες κάθε έκδοσης έως και 2 χρόνια από την λήξη της εκάστοτε αντίστοιχης έκδοσης, με την δράση Beyond Borders travels.
 17. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, εάν αυτή δεν έχει συμπληρωθεί σωστά ή αν το υλικό δε φτάσει εντός της καταληκτικής ημερομηνίας στα γραφεία του Φεστιβάλ.
 18. Το Φεστιβάλ έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει το πρόγραμμα προβολών των ταινιών (μέρα και ώρα) και δύναται να οργανώσει προβολές των ταινιών σε οποιοδήποτε χώρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
 19. Το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιοδήποτε υλικό που δεν είναι σχετικό με το χαρακτήρα και τους σκοπούς του προγράμματος του Φεστιβάλ.
 20. Το Φεστιβάλ μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αποσπάσματα της ταινίας ή του trailer για προωθητικούς σκοπούς.
 21. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δίνουν συνεντεύξεις στους χορηγούς επικοινωνίας και να φωτογραφίζονται για προωθητικούς λόγους της διοργάνωσης, εφόσον αυτό τους ζητηθεί
 22. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί, εκτός διαγωνιστικού τμήματος, τη σκηνή προβολών του Πανοράματος, στην οποία κάθε χρόνο προβάλλονται εξαιρετικές και αξιόλογες ταινίες τεκμηρίωσης από όλον τον κόσμο, ύστερα από πρόσκληση της διοργάνωσης αυστηρά.
 23. Μέρος του Φεστιβάλ θα κινηματογραφηθεί για τον σκοπό της διατήρησης αρχειακού υλικού του Beyond Borders και για την προώθησή του στο ευρύ κοινό, μέσω του ετήσιου presentation film. Το κοινό ή οι συμμετέχοντες των οποίων η παρουσία θα είναι εμφανής στα μέρη αυτά δεν έχουν το δικαίωμα να εγείρουν καμία απαίτηση από την εταιρεία διοργάνωσης.
 24. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Beyond Borders θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις.
 25. Η ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Beyond Borders διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης του Φεστιβάλ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
 26. Όλες οι δράσεις και οι προβολές κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι ανοιχτές και δωρεάν προς το κοινό.
 27. Η συμμετοχή στο Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου συνεπάγεται με την αποδοχή όλων των ανωτέρω άρθρων.

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.